Nyheder

man, 13 maj 2024

Hverdagsliv og hav kan blive tema på nye pengesedler

Den nuværende seddelserie udkom fra 2009 til 2011. Her er motiverne broer på den ene side og oldtidsfund på den anden side. (Arkivfoto).
Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix Den nuværende seddelserie udkom fra 2009 til 2011. Her er motiverne broer på den ene side og oldtidsfund på den anden side. (Arkivfoto).

Nu kan borgere give deres mening til kende i forhold til, hvad der skal være på de pengesedler, der bliver sendt på gaden i 2028 og 2029.

Danmarks Nationalbank har på baggrund af input fra kulturinstitutioner og eksperter udvalgt tre temaer og otte bedrifter og personer bag bedrifterne, som kan komme til at pryde fremtidens pengesedler.

Fra mandag og tre uger frem kan man vurdere de udvalgte temaer, bedrifter og personer i et spørgeskema på Nationalbankens hjemmeside.

Det skriver Nationalbanken i en pressemeddelelse.

- Pengesedler er traditionelt blevet tillagt både kulturel og historisk betydning, nærmest som et håndgribeligt symbol på et lands identitet. Derfor vil vi gerne inddrage borgerne i udviklingen af de nye sedler, siger nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen i meddelelsen.

De tre temaer, som er blevet udvalgt, er hverdagsliv, blomster og havet. Et af de tre vil blive det gennemgående tema på bagsiden af pengesedlerne. Temaet skal binde de fire pengesedler i serien sammen.

På sedlernes forside vil der være et motiv af en vigtig bedrift. I vandmærket på pengesedlen vil der være et portræt af personen bag bedriften.

Blandt de udvalgte bedrifter og personer er blandt andet Tove Ditlevsen og hendes roman Barndommens Gade. Også Arne Jacobsen og hans design og arkitektur er udvalgt.

Desuden er Tycho Brahe, H.C. Andersen, Benny Andersen, Marie Krogh, Inge Lehmann og Arnarulunnguaq blandt de udvalgte personer.

- Personerne er valgt ud fra, at de skal have haft signifikant kulturel betydning, haft stor indvirkning på videnskaben eller på anden måde udført bedrifter, der har gavnet det danske samfund, skriver Nationalbanken på sin hjemmeside.

Desuden er det en fordel, hvis personen er genkendelig i befolkningen.

I den nye seddelserie vil der ikke være nogen 1000-kronesedler. Serien består derfor af 50-, 100-, 200- og 500-kronesedler.

Sedlerne vil desuden få et sikkerhedsmæssigt løft, skriver Nationalbanken. Nyere teknologi vil nemlig styrke forsvaret mod forfalskning af sedlerne.

Spørgeskemaet lukker 2. juni og herefter vil Nationalbanken sammen med eksterne eksperter beslutte, hvordan sedlerne skal se ud.

Den nuværende seddelserie udkom fra 2009 til 2011. Her er motiverne broer på den ene side og oldtidsfund på den anden side.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Danmark følger med i russisk grænsehændelse i Estland Russiske grænsevagter fjernede torsdag bøjer fra Narva-floden, som markerer gr... Læs mere
Danmarks største forsvarsfirma øger salg og indtjening i konfliktår Terma løfter sløret for strategi med ambitionen om at fordoble omsætningen ov... Læs mere
Raoul Grünthal bliver formand i JP/Politikens Hus Lars Munch stopper som formand i JP/Politikens Hus efter få uger. Han bliver fo... Læs mere
Styrelse sender i maj endelige vurderinger for ejerlejligheder Det bliver første gang i cirka ti år, at landets ejere af cirka 300.000 ejerle... Læs mere
Stine Bosse vil erstatte den danske krone med euroen I en valgtest har Stine Bosse erklæret sig helt enig i at erstatte den danske k... Læs mere