Økonomi

tor, 22 jun 2023

Forbrugerne forventer lavere prisstigninger fremover

Ólafur Steinar Gestsson (ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix)

For ottende måned i træk ser forbrugerne lysere på den økonomiske situation i Danmark.

Samtidig forventer de, at priserne vil stige langsommere i løbet af det næste år i forhold til prisernes nuværende stigningsniveau.

Det viser Danmarks Statistiks indikator over forbrugertillid, som er offentliggjort torsdag.

I oktober sidste år ramte forbrugertilliden et rekordlavt niveau. Siden er den krøbet op måned for måned.

Dermed er det ottende måned i træk, at forbrugernes syn på økonomien bliver mere positivt.

Årsagen skal især findes i, at inflationen i samme periode gradvist har bevæget sig nedad. Det mener Kristian Skriver, seniorøkonom i interesseorganisationen Dansk Erhverv.

- Det er blandt andet kraftige fald i energipriserne og markant lavere inflation, der får optimismen til at stige blandt forbrugerne, skriver han i en kommentar.

Set i et historisk perspektiv er forbrugernes tillid til økonomien dog stadig lav.

Kigger man på perioden før krigen i Ukraine brød ud, skal man tilbage til april 2020, hvor coronakrisen tog fart, for at finde et tilsvarende lavt niveau.

Og før corona skal man helt tilbage til månederne under finanskrisen, for at finde en periode, hvor forbrugerne var lige så pessimistiske.

Det viser, at forbrugerne stadig er ramt af den økonomiske situation. Det påpeger Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

- Den høje inflation har sparket danskernes købekraft flere år tilbage. Vi kan købe mindre for de tjente penge, og der går et stykke tid, før den tabte købekraft er genvundet, skriver han i en kommentar.

Inflationen i Danmark i maj er opgjort til 2,9 procent ifølge Danmarks Statistik. Det vil sige, at forbrugerpriserne var 2,9 procent højere sammenlignet med samme måned året før.

Prisstigningerne toppede i oktober sidste år, hvor inflationen var 10,1 procent.

/ritzau/

Andre læser også

Klimaråd vil have nedbragt aftryk fra importerede fjernsyn Danskernes forbrugsaftryk fra importerede varer skal ned, og det bør regeringen... Læs mere
Folketinget hejser regnbueflaget trods kritik af Pride-organisation Flere sponsorerer har trukket støtten til Copenhagen Pride. Folketinget hejser ... Læs mere
Første gang: Folkemødet har lige mange mænd og kvinder i debatter Mette Frederiksens overfald var også et "fælles skub" mod demokratiet, siger F... Læs mere
Støjberg oplever skub og spytklatter: Der er sket et skred Det er et "skred i nogle fundamentale ting", siger Inger Støjberg i tale efter ... Læs mere
Syv ud af otte i udvalg vil gøre det lettere at bestemme egen død Mette Frederiksen (S) er fortaler for aktiv dødshjælp. I udvalg bakker stort f... Læs mere