Økonomi

tor, 15 jun 2023

Nationalbanken hæver renten til højeste niveau siden 2008

Danmarks Nationalbank hæver sin ledende rente med 0,25 procentpoint.

Det oplyser Nationalbanken i en pressemeddelelse torsdag eftermiddag.

Dermed går Danmarks Nationalbank i fodsporene på Den Europæiske Centralbank (ECB), der tidligere torsdag hævede sin rente med 0,25 procentpoint til 3,5 procent.

Nationalbankens rente på indskud er nu 3,1 procent, mens udlånsrenten er 3,25 procent.

Ifølge Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, er indlånsrenten nu på sit højeste niveau siden slutningen af 2008.

- Siden sidste sommer har Nationalbanken leveret otte renteforhøjelser og sendt renten langt væk fra det negative territorium, som prægede billedet i årevis, siger han.

Det er mindre end et år siden, at renten var negativ på -0,6 procent, påpeger han.

Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank, kalder ECB og Danmarks Nationalbanks renteforskel på indlånsrenten for "relativt stor i en historisk sammenhæng".

- Det hænger sammen med, at dansk økonomi i øjeblikket klarer sig strålende med gigantiske overskud på betalingsbalancen til følge, siger han i en skriftlig kommentar.

- Det resulterer i en stor efterspørgsel efter danske kroner, og derfor er det påkrævet med en lavere rente end i eurozonen.

Han forudser endnu en rentestigning inden for kort tid.

- Vi forventer, at ECB hæver renten igen til juli, og Nationalbanken følger trop, siger Søren Kristensen.

- Det gør det i udgangspunktet dyrere for de danske boligejere, men det er på nuværende tidspunkt stort set indregnet hos investorerne.

Nationalbankens opgave lyder blandt andet på at sikre et stabilt forhold mellem den danske krone og euroen.

Nationalbanken har således i grove træk fulgt efter, når ECB, der er en fælles centralbank for de lande, som har euroen som valuta, har hævet renten.

Af den grund er det i forsøget på at få de europæiske priser til at falde til ro, at ECB nok en gang torsdag valgte at hæve renten.

Tal fra maj viste en inflation på 6,1 procent i eurolandene. Det er et markant fald siden november, hvor inflationen toppede med 10,1 procent.

Målet er dog at få inflationen ned på omkring to procent.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at priserne på varer i Danmark styrtdykkede i maj. Inflationen lå således på 2,9 procent.

/ritzau/

Andre læser også

Guld: En tidssvarende investering og smedning af elegance Guld har altid været et symbol på rigdom, magt og skønhed. Fra tidernes morge... Læs mere
Folketinget godkender flere penge til kongehuset efter tronskifte Kongehuset skal udvikle sig, og det vil koste, hvorfor Folketinget ønsker at af... Læs mere
Minister om EM-arrangementer på storskærm: TV 2 har betalt i dyre domme EM starter om to uger, men det bliver uden større arrangementer uden for barer ... Læs mere
Medie: Mærsk og DSV er blandt sidste fire mulige købere af tysk gigant I kommende uger kan budgivere give bindende bud på DB Schenker, lyder det fra D... Læs mere
Venstre-kandidat trækker sig kort før valg efter russerhistorier Med under to uger til valgdagen har Alexandra Sasha trukket sig kandidat. Det sk... Læs mere