Økonomi

ons, 07 jun 2023

OECD øger forventningerne til økonomisk vækst i verden i år

Global Economy (Martin Meissner/Ritzau Scanpix)

Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) øger forventningerne til verdens økonomiske vækst en smule.

I den seneste prognose, som er offentliggjort onsdag, lyder OECD's forventninger til bnp-væksten på verdensplan på 2,7 procent.

Det er et nøk op fra de 2,6 procent, som OECD forudså i marts.

- Den globale økonomi viser tegn på forbedring, men opsvinget er fortsat svagt, og der er stadig markante risici, skriver OECD.

Lavere energipriser har taget toppen af inflationen, mens Kinas genåbning også har bidraget positivt til verdensøkonomen, melder organisationen.

Men kerneinflationen, hvor visse prisfølsomme varer fraregnes, er fortsat høj, mens højere renter også påvirker økonomien.

For Danmark regner organisationen med en vækst på 0,7 procent i år. Det er en tand højere end det seneste skøn i Økonomisk Redegørelse, som lød på 0,6 procent.

Dermed ventes Danmarks vækst at ende omtrent to procentpoint under verdens økonomiske vækst.

Her i landet ser Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri, da også flere bekymrende elementer i OECD's prognose.

- Prognosen er ikke specielt opløftende for danske eksportvirksomheder, siger han i en skriftlig kommentar.

- Væksten er meget lav på vores store nære eksportmarkeder. Sverige har udsigt til tilbagegang, Tyskland vil opleve stilstand, og Storbritanniens vækst vil kun lige snige sig op i positivt territorie, forklarer han.

Ifølge nyhedsbureauet AFP blev væksten opgjort til 3,3 procent i 2022.

Det kom ovenpå et bnp-fald under coronapandemien i 2020 og en efterfølgende vækst i 2021.

OECD er en mellemstatslig organisation. Den har til formål at fremme økonomisk vækst og beskæftigelse og har 38 medlemslande, der blandt andet tæller Danmark.

Bnp, bruttonationalprodukt, er et udtryk for størrelsen af et lands økonomi og er det mest anvendte nøgletal til at måle det. Stigninger eller fald viser, om økonomien vokser eller skrumper.

I 2024 venter OECD en økonomisk vækst i verden på 2,9 procent.

/ritzau/

Andre læser også

Løkke erkender at have gennemført skadelig politik for havmiljøet Lars Løkke foreslår redningsplan for havmiljøet i EU og erkender, at egen lan... Læs mere
Ryanair-topchef er klar til at sænke priser for at fylde fly Ryanair har tjent rekordmeget i 2023/2024. Sommerpriser er afhængige af bestill... Læs mere
Tidligere DF-profil vil i byrådet i Kolding for partiet Moderaterne Vi flytter os alle sammen gennem livet, siger Jørn Dohrmann, der har skiftet DF... Læs mere
Nyt lavpunkt: Venstre får laveste Voxmeter-måling hidtil I en ny meningsmåling, Voxmeter har foretaget for Ritzau, står Venstre til at ... Læs mere
Minister vil gøre landbrugsjord til skov som en del af trepart Klimaminister Lars Aagaard (M) vil slå to fluer med et smæk, når landbrugets ... Læs mere