Økonomisk kriminalitet

tir, 13 jun 2023

Belgien udleverer eftersøgt i sag om udbytteskat for 320 millioner

Retten i Glostrup (Mathias Svold/Ritzau Scanpix)

En britisk statsborger, der anklages for at have deltaget i svindel mod den danske statskasse for 320 millioner kroner, er blevet udleveret til Danmark.

Det oplyser politiet tirsdag i en pressemeddelelse.

Manden, den 53-årige Guenther Klar, er blevet udleveret fra Belgien.

Sagen mod manden drejer sig om bedrageri med hensyn til refusion for udbytteskat.

Flere sagskomplekser efterforskes af politiet, og den største sag drejer sig om en anden britisk statsborger, Sanjay Shahs, handlinger. Han opholder sig i Dubai.

Den 53-årige er ifølge politiet "den helt centrale bagmand" i den svindel, som er sket via selskabet Salgado Capital, hedder det i pressemeddelelsen fra National Enhed for Særlig Kriminalitet, NSK.

Onsdag morgen skal der holdes retsmøde i Retten i Glostrup med manden. Han var i forvejen varetægtsfængslet in absentia - altså uden selv at være til stede.

Når en eftersøgt person, der er fængslet in absentia, udleveres til Danmark, skal vedkommende hurtigst muligt efter ankomsten til dansk jord fremstilles for en dommer.

Tiltalen blev rejst for mere end et år siden og drejer sig om transaktioner, som fandt sted fra februar 2012 til august 2015.

Der ligger en flere år lang og kompliceret efterforskning til grund for tiltalen, har NSK tidligere oplyst.

Den 53-årige nægter sig skyldig. På forhånd har Retten i Glostrup lagt en plan for sagen mod ham. Der er aftalt retsmøder i oktober, november og december.

Ved onsdagens retsmøde ventes det at blive afgjort, om der er grundlag for at holde den 53-årige varetægtsfængslet - og eventuelt frem til dom.

I Salgado Capital, der hørte hjemme i øgruppen Comorerne, og som ultimativt var ejet og ledet af Guenther Klar, blev der ifølge tiltalen bogført aktiehandler med danske aktier. I transaktionerne indgik blandt andre amerikanske pensionsplaner og et luxembourgsk selskab.

I 147 tilfælde blev Skat, som siden har ændret navn til Skattestyrelsen, ført bag lyset med hensyn til refusion for udbytteskat, hævdes det i anklageskriftet.

I alt er ni personer tiltalt i tre forskellige sager om bedrageri med hensyn til udbytteskat.

/ritzau/

Andre læser også

Løkke erkender at have gennemført skadelig politik for havmiljøet Lars Løkke foreslår redningsplan for havmiljøet i EU og erkender, at egen lan... Læs mere
Ryanair-topchef er klar til at sænke priser for at fylde fly Ryanair har tjent rekordmeget i 2023/2024. Sommerpriser er afhængige af bestill... Læs mere
Tidligere DF-profil vil i byrådet i Kolding for partiet Moderaterne Vi flytter os alle sammen gennem livet, siger Jørn Dohrmann, der har skiftet DF... Læs mere
Nyt lavpunkt: Venstre får laveste Voxmeter-måling hidtil I en ny meningsmåling, Voxmeter har foretaget for Ritzau, står Venstre til at ... Læs mere
Minister vil gøre landbrugsjord til skov som en del af trepart Klimaminister Lars Aagaard (M) vil slå to fluer med et smæk, når landbrugets ... Læs mere