Økonomisk kriminalitet

ons, 21 aug 2024

V vil samle økonomisk kriminalitet hos NSK og tilbyde højere løn

Preben Bang Henriksen er her på vej til et møde på Christiansborg i 2021. Han præsenterer onsdag Venstres nye udspil til bekæmpelse af økonomisk kriminalitet. (Arkivfoto).
Philip Davali/Ritzau Scanpix Preben Bang Henriksen er her på vej til et møde på Christiansborg i 2021. Han præsenterer onsdag Venstres nye udspil til bekæmpelse af økonomisk kriminalitet. (Arkivfoto).

Sager om økonomisk kriminalitet skal i højere grad efterforskes hos National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).

Det er et af flere bud fra regeringspartiet Venstre til, hvordan økonomisk kriminalitet bedre kan bekæmpes i Danmark.

For i dag bliver for mange sager sendt fra NSK ud til de enkelte politikredse, mener retsordfører Preben Bang Henriksen (V).

- I stedet for at sende dem rundt, så forestiller vi os, at vi kan få et væsentligt bedre og mere effektiv resultat ved at styrke NSK og samle økonomisk kriminalitet omkring NSK, siger han.

Det vil unægteligt betyde, at der skal flere ansatte til NSK. I dag har enheden omkring 1200 ansatte fordelt over landet.

Og for at kunne tiltrække de "dygtigste efterforskere" skal NSK have mulighed for i højere grad at tilbyde "differentieret løn", lyder det fra Venstre.

Spørgsmål: De skal kunne tilbyde højere løn?

- Ja, for at sige det rent ud.

- Hvis du nu sad som en dygtig revisor i et revisionsfirma, så kunne det da være meget attraktivt at søge ind hos NSK. Det samme gælder jurister, der skal fungere som anklager.

- Men i dag kan de (NSK, red.) ikke matche en indehaverløn på et privat advokatkontor - hverken helt eller halvt, siger Preben Bang.

Venstres samlede udspil om bekæmpelse af økonomisk kriminalitet med i alt ni tiltag præsenteres, knap en uge efter at formand Troels Lund Poulsen løftede sløret for et af tiltagene i Berlingske.

Han vil have dømte til at være med til at betale for politiets opklaring i sager om alvorlig økonomisk kriminalitet.

Venstres udspil kommer som en reaktion på TV 2-dokumentaren "Den sorte svane", der udkom i maj og skabte enorm debat i offentligheden.

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at tv-udsendelsen "Den sorte svane" har efterladt et kraftigt indtryk i Venstre og i befolkningen, siger Preben Bang.

Han mener, at det "mest markante" i dokumentaren var, at "de kriminelle slet ikke havde nogen som helst angst for at blive opdaget".

Derfor tøver Preben Bang også på spørgsmålet om, hvorvidt NSK er en succes, siden Venstre nu foreslår, at flere sager skal under enheden.

- Det er svært at svare på, om NSK er en succes. Vi hører om sager, som NSK klarer rigtig flot, men vi hører også om eksempelvis sagerne i "Den sorte svane", hvor Mads Brügger (en af journalisterne bag dokumentaren, red.) åbenbart er enten dygtigere eller hurtigere til at komme ud.

- Det er måske ikke så godt. Samtidig oplever vi også, at mange sager tiltaleopgives, siger han.

Preben Bang vil dog godt konkludere, at der i dag er "kriminalitet, der går under radaren".

Venstre vil på nuværende tidspunkt ikke sætte et beløb på, hvad tiltagene vil koste. Det afhænger af politiske forhandlinger og om, hvor meget yderligere arbejde NSK skal have, lyder det.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Eksperter vil tilføje hjertesvigt til Wegovys indlægsseddel Ekspertpanel under EU's lægemiddelagentur anbefaler, at man udvider indlægssed... Læs mere
Bavarian Nordic får mpox-vaccine godkendt til unge mennesker Børn og unge mellem 12 og 17 år vil kunne få mpox-vaccine fra dansk selskab e... Læs mere
Forsikringsgiganten Tryg udvider brug af kunstig intelligens AI-assistenten "Felix" kommer fremover med forslag til, hvad din kunderådgiver ... Læs mere
Novo-topchef udråbes som årets leder af europæiske medier En sammenslutning af erhvervsmedier peger på Novo-chef som en leder, der har gj... Læs mere
Danmark skal være et eldorado for lystfiskere Lystfiskeri er en dansk folkesport. Men potentialet er endnu større ifølge et ... Læs mere