Politik

fre, 02 aug 2024

73 internationale politikere med opråb til Mette Frederiksen

Paul Watson blev tilbageholdt og varetægtsfængslet i Grønland i juli. (Arkivfoto).
Loic Venance/Ritzau Scanpix Paul Watson blev tilbageholdt og varetægtsfængslet i Grønland i juli. (Arkivfoto).

I et brev til statsminister Mette Frederiksen opfordrer 73 politikere fra ti lande på det kraftigste til, at Danmark øjeblikkeligt løslader miljøaktivisten Paul Watson.

Det skriver TV 2.

Paul Watson blev tilbageholdt 21. juli i Grønland og risikerer nu en udlevering til Japan, som siden 2010 har haft en international arrestordre mod ham.

Brevets underskrivere tæller både medlemmer af Europa-Parlamentet og nationale politikere fra Frankrig, Finland, Tyskland, Østrig, Holland, Belgien, Italien, Spanien og Luxembourg.

En af dem er det franske EP-medlem Emma Forreau fra Den Europæiske Venstrefløjs Fællesgruppe.

- Den (sagen om Watson, red.) er en del af en stigende tendens til undertrykkelse og kriminalisering af miljøaktivister rundt om i verden - heriblandt i Europa. Ved at mobilisere parlamentarikere fra ti europæiske lande fortæller vi den danske regering, at den tendens må stoppe, siger hun til TV 2.

Emma Forreau mener også, at Watson skal løslades, fordi Japan ifølge hende har gennemført hvalfangst i strid med internationale konventioner.

Arrestordren på Watson kom efter en hændelse i Antarktis, hvor Watson greb ind, mens japanske hvalfangere arbejdede.

Ifølge myndighederne i Japan overfaldt aktivisten hvalfangerne og forhindrede dem i at udføre deres arbejde.

73-årige Watson blev efter anholdelsen varetægtsfængslet i Grønland frem til 15. august, hvor der skal være et retsmøde om, hvorvidt han skal udleveres til Japan.

Det er op til Justitsministeriet at afgøre, om der kan ske udlevering i sagen. Den afgørelse kan efterfølgende prøves ved en domstol.

I et svar på et såkaldt paragraf 20-spørgsmål siger justitsminister Peter Hummelgaard, at Danmark er en retsstat, der lægger stor vægt på et effektivt internationalt samarbejde om blandt andet retsforfølgning af forbrydelser.

- Vi gør fra dansk side løbende brug af det internationale samarbejde om udlevering af lovovertrædere i sager, hvor formodede gerningsmænd til strafbare forhold forsøger at unddrage sig retsforfølgning i Danmark, lyder det i svaret.

Peter Hummelgaard understreger, at det er afgørende, at en udlevering i så fald sker "med respekt for centrale retsprincipper" og gældende udleveringslov.

Torsdag kunne Justitsministeriet oplyse, at det har modtaget en formel udleveringsanmodning fra Japan.

Den canadisk-amerikanske miljøaktivist Paul Watson er en af de oprindelige stiftere af Greenpeace, som han dog ikke længere er tilknyttet.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Regeringen ændrer regler for at hjælpe belarusere i klemme Belarusere, som lever i eksil i Danmark, skal kunne blive, selv om de ikke kan f... Læs mere
Arlas nummer to bliver topchef i grovvarekoncernen DLG Peter Giørtz-Carlsen bliver topchef i DLG fra januar 2025. Siden 2019 har han v... Læs mere
Oppositionen vil have regeringen til at udvide adoptionskulegravning DD, SF, Liberal Alliance, De Konservative, Enhedslisten, DF, De Radikale og Alte... Læs mere
Influencer ser frem til klarhed om regler for markedsføring Forbrugerombudsmanden risikerer at forvirre forbrugerne med sin fortolkning af l... Læs mere
Eli Lilly-regnskab skuffer og trækker Novo-aktie med ned Eli Lilly solgte mere Mounjaro og Zepbound i tredje kvartal. Analytikere forvent... Læs mere