Politik

tor, 20 jun 2024

Antal unge uden uddannelse og job stiger - minister varsler udspil

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) var 29. maj til afslutningsdebat inden sommerferien i Folketinget på Christiansborg. Efter sommerferien varsler han et nyt udspil. (Arkivfoto).
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) var 29. maj til afslutningsdebat inden sommerferien i Folketinget på Christiansborg. Efter sommerferien varsler han et nyt udspil. (Arkivfoto).

Unge under 25 år, der hverken er i uddannelse eller i job, blev i statsminister Mette Frederiksens (S) nytårstale i 2023 omtalt som regeringens "vigtigste opgave".

Dengang - ved udgangen af 2022 - var der omkring 42.000 unge mellem 15 og 24 år i den gruppe. Og det tal er nu steget lidt i 2023 til knap 43.000, viser nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Det får børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) til at varsle et nyt regeringsudspil efter sommerferien.

- Jeg er selvfølgelig ikke tilfreds med de her tal. Det er meget vigtigt for regeringen, at vi hjælper de unge, som hverken er i uddannelse eller arbejde, indleder Mattias Tesfaye i pressemeddelelsen.

- Regeringen vil efter sommerferien præsentere et udspil med en række yderligere initiativer, der skal hjælpe endnu flere af de unge, som hverken er i gang med uddannelse eller i arbejde, siger han videre uden at komme nærmere ind på udspillet.

Mattias Tesfaye siger også, at han ser den forberedende grunduddannelse (FGU) som en vej for gruppen af unge uden uddannelse eller job. Derfor fremhæver han, at der i november 2023 er indgået en aftale om at styrke FGU-skolernes økonomi.

Men den aftale har altså foreløbig ikke gjort noget ved udviklingen.

De knap 43.000 unge, der hverken er i uddannelse eller i beskæftigelse, svarer til 6,3 procent af gruppen af unge mellem 15 og 24 år.

Hos erhvervsorganisationen SMVDanmark, der repræsenterer små- og mellemstore virksomheder, mener uddannelseschef Kasper Munk Rasmussen, at de unge kan "få gavn af en erhvervsuddannelse".

- Hvis vi skal vende udviklingen, så kræver det derfor, at politikerne sikrer, at virksomheder, der ansætter unge med udfordringer får mere hjælp og støtte end i dag. Hvis det lykkes, vil der være et stort potentiale, siger han i en skriftlig kommentar.

Videre lyder det fra Kasper Munk Rasmussen, at SMVDanmark håber, at Mattias Tesfayes varslede udspil bliver en "mere praksisrettet ungdomsuddannelse".

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Regeringen ændrer regler for at hjælpe belarusere i klemme Belarusere, som lever i eksil i Danmark, skal kunne blive, selv om de ikke kan f... Læs mere
Arlas nummer to bliver topchef i grovvarekoncernen DLG Peter Giørtz-Carlsen bliver topchef i DLG fra januar 2025. Siden 2019 har han v... Læs mere
Oppositionen vil have regeringen til at udvide adoptionskulegravning DD, SF, Liberal Alliance, De Konservative, Enhedslisten, DF, De Radikale og Alte... Læs mere
Influencer ser frem til klarhed om regler for markedsføring Forbrugerombudsmanden risikerer at forvirre forbrugerne med sin fortolkning af l... Læs mere
Eli Lilly-regnskab skuffer og trækker Novo-aktie med ned Eli Lilly solgte mere Mounjaro og Zepbound i tredje kvartal. Analytikere forvent... Læs mere