Politik

søn, 01 sep 2024

EL bakker op om brug af ansigtsgenkendelse i sager om bandevold

Rosa Lund understreger, at Enhedslisten mener, at der bør være nogle klart definerede grænser for, hvornår politiet må bruge ansigtsgenkendelse i efterforskningen. (Arkivfoto).
Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix Rosa Lund understreger, at Enhedslisten mener, at der bør være nogle klart definerede grænser for, hvornår politiet må bruge ansigtsgenkendelse i efterforskningen. (Arkivfoto).

Det kan spare tid og kræfter i et presset politi at bruge ansigtsgenkendelse som en del af efterforskningen af eksempelvis farlig bandekriminalitet.

Det mener Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund.

Derfor bakker partiet nu op om, at politiet skal have mulighed for at bruge bagudrettet ansigtsgenkendelse, selv om Enhedslisten principielt er imod mere overvågning.

- Vi er modstandere af overvågning og af masseovervågning. Men jeg kan godt se, at det vil spare nogle politiressourcer, at der ikke skal sidde en politibetjent manuelt og gennemgå billeder på en mistænkts telefon, men at man kan få teknologien til at gøre det, siger hun.

De ressourcer, som bliver frigivet, foreslår Enhedslisten i stedet at bruge til mere lokalpoliti på eksempelvis Nørrebro i København.

Ansigtsgenkendelse er et flittigt debatteret emne.

Senest i forbindelse med et brutalt opgør mellem bander, hvor unge svenskere er blevet anholdt i Danmark og mistænkt for at ville affyre pistoler eller kaste med håndgranater.

Politiet vil bruge metoden til at gennemgå billeder fra overvågningskameraer, og justitsminister Peter Hummelgaard (S) har langtfra været afvisende.

Rosa Lund understreger, at Enhedslisten mener, at der bør være nogle klart definerede grænser for, hvornår politiet må bruge ansigtsgenkendelse i efterforskningen.

- Det er vigtigt for os, at der bliver sat nogle hegnspæle, så det netop ikke bliver masseovervågning, siger hun.

- Det vil sige, at der ikke skal laves ansigtsgenkendelse i realtid, det må ikke blive lagret, der skal være en dommerkendelse, og der skal ikke sættes nye kameraer op.

Tidligere i år sagde justitsministeren, at han ville lade det være op til politiet selv at gøre sig overvejelser om brugen af midlet.

Det fik landsdommer Morten Uhrskov Christensen til at komme med en advarsel i et debatindlæg i Politiken.

- Politiet er sat i verden for at opklare forbrydelser. Vi kan ikke forvente, at det af egen drift vil give sig selv retlige benspænd i forhold til at anvende ny teknologi. Det er politikernes opgave, skrev Morten Uhrskov Christensen i marts.

Lørdag skrev mediet Radar, at politiet er gået i gang med at forberede det første konkrete projekt med ansigtsgenkendelse

Med den nye løsning vil politiet kunne gennemgå og analysere omfattende mængder videomateriale. Teknologien vil kunne genkende ansigter, hvis videokvaliteten er høj nok.

- Projektet bliver under hensyn til den aktuelle situation tilrettelagt, således at der vil kunne prioriteres en hurtig ibrugtagen af systemet, såfremt det politisk besluttes at gå videre med den løsning angående at bruge ansigtsgenkendelse, oplyser Rigspolitiet til Radar.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Far til fire og lærer står til at blive ny borgmester i Herlev Marco Damgaard er uddannet lærer og står til at blive borgmester, fordi Thomas... Læs mere
Danmarks bnp ventes at vokse med tre procent inden stort fald Den danske økonomi ventes at vokse med tre procent i år og næste år, inden v... Læs mere
Vattenfall dropper bud på havvindmøllepark grundet ringe forretning Danmarkshistoriens største udbud af havvind har haft deadline, og nu fortæller... Læs mere
Flere partier vil have flyttet omstridt udrejsecenter til tredjeland En uholdbar situation i Udrejsecenter Kærshovedgård gør, at Konservative vil ... Læs mere
Regeringen forventer også pæne lønstigninger næste år I Økonomisk Redegørelse gætter regeringen på, at de privatansatte i snit få... Læs mere