Politik

tor, 04 apr 2024

Elbit-systemer bliver forsinket og op mod en milliard dyrere

Elbit-systemerne bliver forsinket med et år, og så bliver de op mod en milliard kroner dyrere, fortæller forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) på et pressemøde onsdag aften. (Arkivfoto).
Rolex Dela Pena/Ritzau Scanpix Elbit-systemerne bliver forsinket med et år, og så bliver de op mod en milliard kroner dyrere, fortæller forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) på et pressemøde onsdag aften. (Arkivfoto).

De ildstøttesystemer, som Forsvaret har købt af den israelske militærteknologivirksomhed Elbit, bliver forsinket og kan blive væsentligt dyrere, fortæller forsvarsminister Troels Lund Poulsen på et pressemøde onsdag aften.

- Man har ikke givet korrekte oplysninger om omfanget af udgifter.

- Det er dybt beklageligt. Det er på alle måder ikke tilfredsstillende, siger Troels Lund Poulsen.

PULS- og ATMOS-systemerne bliver forsinket med omkring et år, og det forventes, at de kan blive op mod en milliard kroner dyrere, siger ministeren ved pressemødet.

I en pressemeddelelse fra Forsvarsministeriet fremgår det, at det bliver dyrere, fordi der ved anskaffelsen af raketkasteren PULS "ikke blev taget højde for yderligere køretøjer, personel, ammunition og etablissement".

Systemerne bliver forsinket, da der blandt andet skal "trækkes kabler, indbygges taktiske radioer samt installeres et føringssystem", inden de kan fungere sammen med resten af brigadens enheder.

Ud over det skal der lave testskydninger.

- Det er dybt problematisk, at det viser sig, at politikerne ikke har taget beslutningen om at købe PULS-systemet på et fuldt oplyst grundlag. Vi risikerer nu at stå med en markant ekstraregning, som skal dækkes af midlerne fra forsvarsforliget.

- Det er meget utilfredsstillende, at vi ikke har fået fuldt dækkende oplysninger, inden beslutningen blev taget, siger Troels Lund Poulsen i pressemeddelelsen.

I oktober besluttede forsvarsministeren og en række af Folketingets partier at indlede en uvildig advokatundersøgelse af anskaffelsen af systemerne i januar 2023. På baggrund af de nye oplysninger vil Troels Lund Poulsen udvide den undersøgelse.

Den daværende forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) blev hovedperson i sagen om det milliardstore køb af Elbit-systemerne. Indkøbet er blevet kaldt "forhastet".

Det er forventningen, at systemerne kan tages i brug "i løbet af 2026". Ved pressemødet sagde forsvarsministeren, at det vil blive i udgangen af 2026.

Forsvarskommandoen mener ikke, at forsinkelsen vil have en betydning for de beredskaber, som Danmark har tilmeldt Nato.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Den japanske yen er på laveste niveau i 33 år En svag japansk økonomi betyder, at den japanske yen har mistet en tredjedel af... Læs mere
Nedskrivninger på dansk brevforretning giver minus i PostNord PostNord opnåede et driftsresultat på minus 463 millioner svenske kroner i and... Læs mere
Aktiesparekontoen er mere populær end nogensinde Rekordmange har i år oprettet en aktiesparekonto. Det samlede antal er på vej ... Læs mere
Netflix trækker otte millioner nye kunder ind i butikken Kvartalsregnskab fortæller, at Netflix nu har i alt 277,7 millioner abonnenter.... Læs mere
Rockwool opjusterer forventninger efter godt kvartal Rockwool oplever vækst og godt salg på flere markeder, herunder i Nordamerika ... Læs mere