Læs også : Liberation Day fra et EU-perspektiv
----
USA’s præsident, Donald Trump, står på tærsklen til at udløse sin såkaldte “Liberation Day” – en omfattende pakke af nye importtoldsatser, som ventes iværksat idag 2. april. Trump har gentagne gange omtalt denne dag som en slags befrielse for USA’s økonomi, men i Europa vækker det bekymring for en eskalerende handelskrig. Eksperter advarer om, at gensidige straftold kan ramme væksten globalt og skabe stigende inflation.
Danmark forbereder sig nu på konsekvenserne af Trumps udspil. Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) slog allerede for to uger siden fast, at EU “må svare igen” på amerikanske toldforhøjelser. “Vi forventer, at der kommer mere den 2. april. Det må vi også respondere på – alt sammen med en ambition om at møde det lige med det lige, men ikke eskalere nogen konflikt,” sagde Løkke efter et EU-udenrigsministermøde i Bruxelles.
Udtalelsen kom, efter at Trump-administrationen havde indført 25 procents told på stål og aluminium fra blandt andet EU, hvilket straks fik EU til at varsle gengældelsestold på amerikanske varer for 26 mia. euro.
Det fik Trump til at true med yderligere tariffer – denne gang på op mod 200 procent på vin og andre europæiske varer.
Ifølge Lars Løkke Rasmussen ønsker Danmark og EU dog at undgå en egentlig handelskrig. “Vi synes tværtimod, at vi skulle udbygge handelsrelationerne hen over Atlanten... hvor man kan få forhandlet nogle vilkår, der gør, at handlen kan vokse,” udtalte udenrigsministeren med henvisning til, at man på sigt hellere ser dialog frem for toldkonflikt.
Han betoner samtidig vigtigheden af europæisk sammenhold i mødet med Trumps linje. På vej ind til samme møde i Bruxelles understregede Løkke, at EU’s kontante modsvar netop skal ske uden unødig eskalation: “Jeg tror meget på, at hvis vi responderer resolut uden at eskalere tingene, så er det den bedst tænkelige forudsætning for, at det her på et tidspunkt kan lægge sig igen” sagde han.
Med andre ord håber Danmark, at fast europæisk modstand mod de amerikanske tiltag vil få parterne tilbage til forhandlingsbordet før en fuld handelskrig bryder ud.
Danske politikere på tværs af Folketinget deler bekymringen for de økonomiske følger af Trumps toldkurs. En ny analyse fra Dansk Industri anslår, at en egentlig toldkrig mellem USA og EU kan koste Danmark dyrt: Op mod 47 milliarder kroner i tabt økonomisk aktivitet og omkring 16.000 færre job i værste fald.
Budskabet fra dansk side er derfor klart – ingen vinder i en handelskrig, og Danmark vil gøre sit for at forsvare danske arbejdspladser og virksomheder. Samtidig fastholder regeringen, at man står skulder ved skulder med EU. “Vi håber på, at der på et tidspunkt kan komme en fase, hvor man begynder at tænke sig om” som Lars Løkke Rasmussen udtrykker det, i håb om en snarlig afspænding af konflikten.