Politik

tor, 21 nov 2024

Hård kritik af dansk dobbeltmoral i strid om olieudfasning på topmøde

På COP29 bruger Danmark og klimaminister Lars Aagaard alliance for stop af olieproduktion til at kæmpe i forhandlingerne. Det får kritik for dobbeltmoral.
Murad Sezer/Reuters På COP29 bruger Danmark og klimaminister Lars Aagaard alliance for stop af olieproduktion til at kæmpe i forhandlingerne. Det får kritik for dobbeltmoral.

Danmark taler med to tunger, når det kommer til appellerne om at stoppe produktionen af olie og gas på klimatopmødet COP29

For mens Danmark toner frem på topmødet med alliancen Boga, hvor medlemslandene har sat en slutdato for produktionen af olie og gas, giver de danske myndigheder tilladelser til ny olieproduktion i Nordsøen.

Den kritik fremfører Den Grønne Ungdomsbevægelse på klimatopmødet i Baku, Aserbajdsjan.

- Vi synes, det er meget dobbeltmoralsk, at Danmark sidder som stifter af en alliance som Boga, der handler om udfasning af fossile brændsler, mens Danmark giver nye tilladelser til fossil ekspansion af Nordsøen, siger klimaaktivist Selma Montgomery.

Sammen med aktivister fra Storbritannien, England, Frankrig og Norge har de oprettet en form for anti-Boga-organisation, der skal udstille, at landene stadig producerer ny olie og gas. De kalder den Fossil Free North Sea Youth Alliance.

Kritikken bunder eksempelvis i, at de danske myndigheder tidligere på året gav tilladelse til at producere ny olie i det hidtil uudnyttede oliefelt Hejre i Nordsøen.

Det sker til trods for, at Danmark var med til at stifte alliancen Boga, der rummer lande, der vil stoppe olie- og gasproduktionen.

Torsdag bruger Danmark alliancen til at kræve fremskridt i forhandlingerne på klimatopmødet. Aftalen er udfordret af, at flere lande kæmper imod, at dette års aftale skal indeholde sidste års resultater om udfasning af fossile brændstoffer.

Det bruger Danmark Boga-alliancen til at kæmpe imod.

Men Danmarks troværdighed i den kamp er ikke pletfri, mener aktivisterne.

- Vi prøver at italesætte den dobbeltmoral, som Danmark og andre Nordsølande gør sig skyldig i, når de på den ene side snakker om behovet for udfasning af fossile brændsler, mens man på den anden side selv ekspanderer fossilt i Nordsøen, siger Selma Montgomery.

Et bredt felt af klimaforskere understreger løbende, at fossile brændstoffer skal blive i undergrunden, hvis klimaforandringerne skal holdes i skak.

- Vi ved, at der ikke er plads til det, hvis vi skal holde temperaturstigningen under 1,5 grader og overholde Paris-aftalen, siger Selma Montgomery.

Klimaminister Lars Aagaard anerkender ikke præmissen for kritikken.

- Jeg har ikke hørt nogen andre end danskere spørge mig om, hvorvidt det rører ved vores troværdighed, siger han til Ritzau på topmødet.

Grundlæggende er Danmarks rolle og position i Boga baseret på den Nordsø-aftale, et bredt flertal i Folketinget vedtog i 2020.

Her blev der sat en slutdato for olie- og gasproduktion i 2050. Men det blev også aftalt, at de olieselskaber, der har licenser i Nordsøen, kan fortsætte med at udvinde olie- og gas helt indtil den sidste dag i 2049.

- De fleste ved godt, at man ikke kan gå fra at være fuldstændig afhængig af olie og gas, til at man den næste dag ikke bruger noget, siger Lars Aagaard.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Danske unge får 15 millioner til Europa-rejser Regeringen har lørdag lanceret EuropaPuljen. Puljen skal bidrage til forståels... Læs mere
Ministre vil have Google til at stoppe eksperiment i Danmark Google har igangsat et tiltag, hvor danskere ikke kan søge nyhedsartikler frem ... Læs mere
Justitsministeren takker nej til kongelig orden Imens en række socialdemokrater i den seneste tid har modtaget ordener, siger j... Læs mere
EU godkender kæmpe amerikansk Novo-opkøb Novo Nordisk er kommet et skridt nærmere på at foretage amerikansk opkøb. Det... Læs mere
Zelenskyj: Andet bidrag af danske F-16-kampfly er kommet til Ukraine Den ukrainske præsident udtrykker sin taknemmelighed over for hele den danske n... Læs mere