Politik

man, 05 feb 2024

Hårde arbejdsforhold i ministerier fører til nye regler

Barbara Bertelsen er en af de departementschefer, der har været med til at formulere fem "leveregler", som ministerierne i fremtiden skal følge. Det sker efter meldinger om en kultur, hvor dagene aldrig slutter, og man ikke kan holde fri uden at blive forstyrret. (Arkivfoto).
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Barbara Bertelsen er en af de departementschefer, der har været med til at formulere fem "leveregler", som ministerierne i fremtiden skal følge. Det sker efter meldinger om en kultur, hvor dagene aldrig slutter, og man ikke kan holde fri uden at blive forstyrret. (Arkivfoto).

En række departementschefer, herunder Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen, har formuleret fem regler, der skal være med til at forbedre en stresskultur i ministerierne, hvor det kan være svært at holde fri.

Det skriver Zetland.

Det sker efter meldinger fra tidligere ansatte om en kultur, hvor de blev sat til at arbejde med hjernerystelse, eller mens de havde barsel, og hvor arbejdsdagene aldrig sluttede.

En af reglerne lyder eksempelvis, at ministerierne skal "gøre op med en kultur, hvor man disponerer over hinandens ressourcer uden for almindelig arbejdstid".

Allerede den 31. august 2023 mødtes tillidsrepræsentanterne fra samtlige ministerier for at diskutere kulturen i ministerierne og lede efter løsninger på arbejdsmiljøet, lyder det i artiklen.

Her blev der skrevet et udkast til et brev, der senere skulle sendes til samtlige departementschefer. Problemet lød blandt andet, at:

- Udfordringer med arbejdsmiljø, arbejdspres og stress fylder meget i departementerne.

Desuden blev det omtalt, at der er "problemer med at fastholde medarbejdere, der ikke kan få arbejde og privatliv til at hænge sammen".

Derfor indeholdt brevet tre anbefalinger til forbedringer. Men brevet blev af en ukendt årsag ikke sendt afsted som planlagt.

Men en del af forklaringen lyder, at ledelserne i en række ministerier havde hørt rygter om brevet, og at de udviste bekymring for, hvordan brevet ville tage sig ud i medierne.

I stedet mundede debatten ud i de fem såkaldte "leveregler", som ministerierne i fremtiden skal følge.

- Det har været en rigtig konstruktiv proces, der har ført frem til de leveregler, som vi departementschefer nu har valgt at indføre for samarbejdet på tværs af alle ministerier, siger Barbara Bertelsen til Zetland.

I levereglerne står også, at alle skal skrive ordentligt og respektfuldt til og om hinanden, og at uenigheder skal afklares før sager går i hårdknude.

Desuden lægges der vægt på, at der skal sikres rettidige tilbagemeldinger om tværgående processer til de relevante medarbejdere, og at frister sættes, så andre kun forstyrres uden for arbejdstid, hvis det "ægte haster".

Formanden for Djøf, der er fagforening for mange af de ansatte i ministerierne, Sara Vergo er tilfreds med, at departementscheferne nu viser et ansvar, og at de ønsker at gøre noget ved arbejdspresset.

Men hun er spændt på, om kulturen kan ændres med de fem leveregler.

- Der er ingen tvivl om, at der ligger et stort stykke arbejde i at få ændret på kulturen, og derfor synes jeg, det er godt, at man laver de her hensigtserklæringer.

- Men jeg vil også sige, at det skal følges op med konkrete handlinger, siger hun.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Manglende efterspørgsel er den største hæmsko for industrien Erhvervslivet ser fortsat på fremtiden med forsigtig optimisme, selv om humøre... Læs mere
Højere fragtrater sender omsætning i DSV op men overskud falder Uro i Det Røde Hav har sendt fragtrater og DSV's omsætning op. Men indtjening ... Læs mere
Lego-konkurrent øger overskuddet i andet kvartal Mattel landede et overskud på cirka 410 millioner kroner i årets andet kvartal... Læs mere
Politikere får kritik for at bygge smukt i stedet for praktisk Sygehuse bygges med for meget fokus på form og for lidt på funktion, viser eva... Læs mere
Cloudløsning og søgefunktion løfter Alphabets regnskab Googles moderselskab, Alphabet, havde en omsætning på 84,7 milliarder dollar i... Læs mere