Den klimaskeptiske linje fra den nye amerikanske regering kan risikere at sprede sig til Europa og trække tempoet ud af EU's omstilling.
Det frygter klimaminister Lars Aagaard (M), efter at Donald Trump natten til tirsdag har trukket USA ud af den globale Paris-aftale.
- Jeg kan godt komme i tanke om et enkelt eller to af de europæiske lande, der kunne finde på at bruge det her som en undskyldning for at trække tempoet ud af den grønne omstilling i EU, siger klimaministeren.
En ting er, at det amerikanske exit fra klimakampen er skidt for klimaet, fordi landet er verdens næststørste udleder.
- Men på toppen af det kan jeg også være bekymret for, at andre lande kan finde på at bruge det som undskyldning for ikke at gøre noget.
EU står foran store klimapolitiske beslutninger, og her kan enigheden blive besværet af, at Vestens store økonomi trækker i den sorte retning.
Eksempelvis skal EU nu fastsætte et nyt klimamål for 2040.
Hvis ambitionerne her bliver udvandet, fordi EU-lande ikke vil levere større klimahandling i lyset af USA's nye politik, kan det skade på flere fronter.
- Det vil både for klimaet og vores energisikkerhed være problematisk, siger Lars Aagaard.
Angående energisikkerheden henviser klimaministeren blandt andet til, at udbygningen af den vedvarende energi skal bruges strategisk til at sikre uafhængighed fra Ruslands fossile energi.
Samtidig fremhæver Lars Aagaard, at den grønne energi ofte vil vise sig billigst.
Netop derfor har han stadig et håb om, at de amerikanske delstater vil fortsætte investeringer i solceller og vindmøller - selv om flere grønne virksomheder har taget store fald i aktiekurserne efter Trumps bemærkninger om øget fokus på fossile brændstoffer.
- Jeg tror ikke, at det betyder, at det amerikanske marked for grønne løsninger går i nul, siger Lars Aagaard.
- For eksempel på elområdet er den billigste måde at producere strøm altså via vindmøller og solceller på land. Så ting vil fortsætte, for amerikanerne er jo heller ikke vilde med høje energiregninger.
Kilde: /ritzau/