Økonomisk kriminalitet

ons, 22 jan 2025

Millioner skal styrke kampen mod drab på digital bestilling

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) og regeringen vil give politiet bedre værktøjer i kampen mod kriminelle bander, der på krypterede tjenester hyrer unge til at begå blandt andet drab. (Arkivfoto).
Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix Justitsminister Peter Hummelgaard (S) og regeringen vil give politiet bedre værktøjer i kampen mod kriminelle bander, der på krypterede tjenester hyrer unge til at begå blandt andet drab. (Arkivfoto).

Det danske politi skal styrkes i kampen for at begrænse omfanget af blandt andet kriminelle banders jobopslag på krypterede digitale beskedtjenester. Her hverver de unge mennesker til at begå drab og anden kriminalitet.

Derfor bliver efterforskningsindsatsen styrket med omkring 80 millioner kroner i år og cirka 83 millioner kroner årligt i 2026-2028.

Pengene kommer fra en ramme på en halv milliard kroner årligt til tryghed, som på finansloven for i år blev afsat over fire år til og med 2028.

- Det vil blandt andet gå til indkøb af nye it-værktøjer og flere medarbejdere til efterforskningen af den her type kriminalitet, siger justitsminister Peter Hummelgaard (S).

- Det er afgørende, at vores dygtige politikorps har de rigtige værktøjer, for de organiserede kriminelle bander skal mærke, at politiet hele tiden ånder dem i nakken.

Københavns Politi bliver styrket med omkring 35 årsværk, der skal gå til såkaldt specialiserede efterforskningsgrupper. De skal efterforske bander, der udbyder alvorlig kriminalitet som vold og drab på krypterede beskedtjenester.

Sidste år var der meget fokus på især svenske børn og unge, der blev hyret af bander til at begå blandt andet drab i Danmark.

Også National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) bliver styrket med omkring ti årsværk i en såkaldt taktisk enhed, der ligeledes skal operere på det digitale område.

- Det handler om, at vi skal have flere dygtige hænder og hoveder til at foretage denne dekryptering. Men det handler i høj grad også om at have den software og de it-værktøjer til rådighed, som er i stand til at bryde krypteringen, siger Peter Hummelgaard.

Han peger på, at det er nødvendigt, at politiet får de nødvendige ressourcer i kampen mod denne form for alvorlig kriminalitet.

- Vi kan se, at det med nemt tilgængelig teknologi desværre er blevet nemmere at være organiseret kriminel.

- Dér har vi brug for, at politiet har de bedst tænkelige og stærkest tænkelige værktøjer til at komme ind under huden på de tjenester og de våben, som de bandekriminelle bruger, siger han.

Regeringen afsætter også 110 millioner kroner fra den årlige ramme på en halv milliard kroner, som i år skal bruges på at styrke politiet generelt.

Det skyldes, at hændelser som Ruslands invasion af Ukraine og konflikten mellem Israel og palæstinensere har øget behovet for politiets tilstedeværelse generelt, blandt andet ved demonstrationer.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Flyselskab politianmeldt af Forbrugerombudsmanden for greenwashing KLM brugte betegnelser, der kunne vildlede forbrugerne, ved at kalde sine flyrej... Læs mere
Danske Bank straffet med millionbøde i Norge Danske Bank er idømt bøde på 50 millioner norske kroner for markedsmanipulati... Læs mere
Staten møder kritik: Vil købe få granater om året fra jysk våbenfabrik Statens garanterede granatkøb er "meget lidt" sammenlignet med nordiske lande, ... Læs mere
Netflix kommer over 300 millioner abonnenter globalt Netflix har 41 millioner flere betalende abonnenter ved udgangen af 2024 end ved... Læs mere
Adidas øger indtjening efter afbrudt samarbejde med Kanye West I 2024 er der igen fremgang i Adidas' salg og indtjening, efter afbrudt samarbej... Læs mere