De første konkrete skridt i regeringens strategi for et styrket samarbejde med Afrika tages mandag, når udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) besøger Egypten.
Egyptens hovedstad, Kairo, er valgt som et af fire regionale knudepunkter i Afrika-strategien, hvilket medfører, at den danske ambassade styrkes med flere diplomater. Det er en proces, som nu er sat i gang.
- Egypten er det rigtige land at komme til som det første afrikanske land efter den nye Afrika-strategi, siger Lars Løkke Rasmussen i Kairo.
- Det er Afrikas største økonomi. Det er et brobyggerland mellem den arabiske verden og Afrika. Det er også et land, der på mange måder håndterer mange af de konflikter, der også sætter betydeligt pres på Europa.
Det er to uger siden, at regeringens Afrika-strategi blev præsenteret i Brøndby.
Den indvarsler et nytænkt samarbejde, hvor Danmark og de afrikanske lande ifølge udenrigsministeren skal være "ligestillede" og "i øjenhøjde".
Det betyder også, at de løftede pegefingre oftere skal blive i lommen, når udenrigsministeren holder møder med afrikanske ledere, som han gør mandag, når han sidder over for Egyptens præsident, Abdel Fattah al-Sisi.
Den tidligere hærchef Sisi tog magten ved et militærkup i Egypten i 2013 efter det første demokratiske valg i landet, som blev vundet af Det Muslimske Broderskab i 2012.
- Ekstremister kan også vinde magten via stemmesedlen, og så kan man applaudere demokratiet. Men man kan ikke applaudere det udkom, der så kommer, hvis der så pludselig er et ekstremistisk styre. Det gør ikke noget godt ved verden, og det viser det dilemma, vi sidder med her, siger Løkke.
Egypten er dilemmafyldt, og i stedet for at begynde samtalen med Sisi på spørgsmålet om frie valg og demokrati, vil udenrigsministeren tale om, hvordan Danmark kan bistå Egypten med at skabe vækst og udvikling.
30 procent af Egyptens befolkning lever ifølge ministeriets tal i ekstrem fattigdom, og arbejdsløsheden blandt unge er 20 procent.
- Bare de to tal siger, at det vil være nemt at tilbyde meget enkle svar, og det tror jeg, at man skal have med, når man kommer fra et gammelt demokrati som vores. Det er vel det, der ligger i at prædike mindre og lytte mere.
- Jeg tror ikke, at det er en helt enkel sag at være præsident i Egypten og hvert år skulle finde to millioner arbejdspladser til nye unge mennesker, som træder ind på arbejdsmarkedet, siger Lars Løkke Rasmussen.
Under det to dage lange besøg er der også fokus på fredsprocessen mellem israelere og palæstinensere, hvor Egypten spiller en central rolle.
Desuden skal udenrigsministeren mødes med repræsentanter for danske virksomheder i landet.
Kilde: /ritzau/