Politik

tor, 09 jan 2025

Måling: Grønland bør blive sammen med Danmark i rigsfællesskabet

Formanden for Grønlands regering, Múte B. Egede, der her ses med statsminister Mette Frederiksen (S), skal om få måneder til valg. Grønlands selvstændighed ventes at blive et tema i valgkampen i landet. (Arkivfoto).
Christian Klindt Sølbeck/Ritzau Scanpix Formanden for Grønlands regering, Múte B. Egede, der her ses med statsminister Mette Frederiksen (S), skal om få måneder til valg. Grønlands selvstændighed ventes at blive et tema i valgkampen i landet. (Arkivfoto).

Grønland vil stå bedst ved fortsat at være en del af rigsfællesskabet, men Danmark skal ikke stå i vejen, hvis de ønsker selvstændighed.

Nogenlunde sådan lyder konklusionerne i en undersøgelse, som analyseinstituttet Voxmeter har lavet for Ritzau.

Her siger 64 procent af de 1065 adspurgte personer over 18 år, at de mener, Grønland er bedst tjent med at blive i rigsfællesskabet. Men hvis Grønland ender med at ønske at blive selvstændigt, mener 58,8 procent af de adspurgte, at Folketinget skal sige ja til det.

Seniorforsker Ulrik Pram Gad fra Dansk Institut for Internationale Studier (Diis) mener, at netop de meningsmålinger, som bliver lavet i Danmark med danskere om Grønland, bekræfter grønlænderne i, at Danmark vil have lov til at bestemme.

- Det bekræfter et billede, man har i Grønland, om, hvad Danmarks attitude er til det her. Og det er, at vi elsker jer kun, hvis I lader os sidde for bordenden, siger han.

Han forventer, at emnet om selvstændighed vil blive en reel faktor ved årets valg til Inatsisartut, Grønlands parlament.

Formanden for Grønlands regering, Múte B. Egede, har flere gange inden for de seneste uger kørt en kontant retorik i den verserende sag om, at USA's kommende præsident, Donald Trump, ønsker amerikansk kontrol og ejerskab over Grønland.

- Vores fremtid og kamp for selvstændighed er vores anliggende, skrev Múte B. Egede tirsdag på Facebook.

- Danskere, amerikanere og alle andre kan have holdninger, men vi skal ikke blive fanget af hysteriet og pege ad andre. For vores fremtid er vores og skal tegnes af os.

Politikerne i Grønland skal ifølge Ulrik Pram Gad udtænke visioner, som grønlandske vælgere kan se sig selv i, samtidig med at Danmark fortsat skal betale tilskud.

- Ellers bliver det et nej ved en grønlandsk folkeafstemning. For de meningsmålinger, der er i Grønland, siger, at de gerne vil være selvstændige, men det må ikke koste på velfærden, siger han.

71,3 procent af de adspurgte i Voxmeters undersøgelse, svarer nej til spørgsmålet om, hvorvidt Danmark har et ansvar for at fortsætte støttebetaling til Grønland, efter at landet måtte have opnået selvstændighed.

Men sådan kommer det næppe til at gå, vurderer Ulrik Pram Gad.

- Fuldstændig uden nogen faktuel basis vil mit gæt være, at om tre-fem-ti år vil Grønland få en ordning, hvor man formelt er en selvstændig stat. Og man vil så få en free association-ordning, hvor der er et ret substantielt bloktilskud.

- Der er nu en opgave for udenrigsministeren, statsministeren og de regeringsduelige partier i at forklare de her 71 procent af befolkningen, at sådan kommer det til at lande, siger han.

En free association-ordning kan indgås mellem to lande som led i en afkolonisering.

Danmark yder årligt et bloktilskud på omkring fire milliarder kroner til Grønland.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Minister vil se på om værft kan servicere skyggeflåde og søværnet Skibe fra søværnet serviceres på dansk værft side om side med skibe, som und... Læs mere
Fitnesskæde får bøde på 600.000 kroner for vildledning af forbrugere Arca gjorde ikke tydeligt opmærksom på, at man blev tilmeldt et løbende abonn... Læs mere
Danske kampfly og skibe bidrager til overvågning i Østersøen Danmark bidrager til Nato-indsats med blandt andet fly og skibe, oplyser Forsvar... Læs mere
Myndigheder får lettere ved at håndtere forbud mod ulovlige bander Politi og øvrige myndigheder skal med ny lov få bedre muligheder for at sætte... Læs mere
Medier: Ansatte har i flere år oplevet seksuel chikane i advokatfirma Djøf mener, at der er tale om et alvorligt ledelsessvigt i Plesner. Ledende par... Læs mere