Politik

tir, 05 nov 2024

Mette Frederiksen frygter at aftale om grøn trepart falder til jorden

Statsminister Mette Frederiksen (S) kan konstatere, at der fortsat ikke er en politisk aftale om den grønne trepart, og det frustrerer hende.
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Statsminister Mette Frederiksen (S) kan konstatere, at der fortsat ikke er en politisk aftale om den grønne trepart, og det frustrerer hende.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er nervøs for, at de politiske forhandlinger om den grønne trepart ender uden en aftale.

Det siger hun tirsdag i spørgetimen med statsministeren i Folketingssalen i en debat med SF's formand, Pia Olsen Dyhr, hvor aftalens ambitionsniveau bliver diskuteret.

- Naturen har brug for en politisk aftale, der lægger sig oven på den grønne trepart, så vi kan komme i gang med at få det her til at virke. Det haster. Det haster, siger hun.

Der kommer ikke en ny trepart, siger hun, hvis der ikke kommer en politisk aftale nu.

- Hvis Folketinget ender med ikke at ville lave en aftale om den grønne trepart efter det historiske resultat inden sommer, så er der én stor taber, og det bliver ikke regeringen.

- Jo, man kan håne regeringen, fint nok. Det lever vi fint med. Men det er naturen, der kommer til at tabe. For så bliver der aldrig en grøn trepart igen. Så er det smidt på jorden, siger Mette Frederiksen.

Den grønne trepart blev indgået i juni og er et "langsigtet grundlag for omlægning og omstilling af Danmarks arealer og af fødevare- og landbrugsproduktionen".

Aftalen er ikke vedtaget i Folketinget. Den er indgået mellem regeringen og interesseorganisationer som Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening. Initiativerne i aftalen skal vedtages i Folketinget for at blive til virkelighed.

Parterne bag treparten har dog tydeligt meldt ud, at Folketingets partier ikke kan rykke på noget substantielt i aftalen. Fordi den ifølge parterne er balanceret til det mindste komma.

Mette Frederiksen har flere gange kaldt den grønne trepart for "fantastisk" og "unik". Det gentager hun igen tirsdag.

Det er primært uenigheder om niveauet for udledningen af kvælstof, der volder problemer i forhandlingerne nu.

Oppositionspartier beskylder regeringen for at lade landbruget slippe med for lille en nedsættelse i udledningen af kvælstof, i forhold til hvad der er brug for til at sikre et godt vandmiljø.

Anledningen til treparten var, at regeringen vil indføre en CO2-afgift i landbruget.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Støjberg vil fordoble repatrieringsydelsen til syrere Inger Støjberg (DD) har en plan, der skal få 31.000 syriske flygtninge til at ... Læs mere
Rekordmange dage med strømpris under nul kroner i 2024 Der har været 371 timer med negative elpriser i Vestdanmark i 2024, hvilket er ... Læs mere
Auditørkorps undersøger ansatte i Forsvaret for brud på tavshedspligt Ifølge Berlingske bliver blandt andet Hærens chef, Peter Boysen, undersøgt fo... Læs mere
Novo-aktien gør comeback efter nedtur: Oppe med ti procent Novo Nordisk stiger med ti procent på fondsbørsen og genvinder dermed noget af... Læs mere
Landsstyreformand afviser Trumps interesse: Grønland er vores Grønlands landsstyreformand er åben for samarbejde med "vores naboer", lyder d... Læs mere