Politik

tir, 05 nov 2024

Mette Frederiksen frygter at aftale om grøn trepart falder til jorden

Statsminister Mette Frederiksen (S) kan konstatere, at der fortsat ikke er en politisk aftale om den grønne trepart, og det frustrerer hende.
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Statsminister Mette Frederiksen (S) kan konstatere, at der fortsat ikke er en politisk aftale om den grønne trepart, og det frustrerer hende.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er nervøs for, at de politiske forhandlinger om den grønne trepart ender uden en aftale.

Det siger hun tirsdag i spørgetimen med statsministeren i Folketingssalen i en debat med SF's formand, Pia Olsen Dyhr, hvor aftalens ambitionsniveau bliver diskuteret.

- Naturen har brug for en politisk aftale, der lægger sig oven på den grønne trepart, så vi kan komme i gang med at få det her til at virke. Det haster. Det haster, siger hun.

Der kommer ikke en ny trepart, siger hun, hvis der ikke kommer en politisk aftale nu.

- Hvis Folketinget ender med ikke at ville lave en aftale om den grønne trepart efter det historiske resultat inden sommer, så er der én stor taber, og det bliver ikke regeringen.

- Jo, man kan håne regeringen, fint nok. Det lever vi fint med. Men det er naturen, der kommer til at tabe. For så bliver der aldrig en grøn trepart igen. Så er det smidt på jorden, siger Mette Frederiksen.

Den grønne trepart blev indgået i juni og er et "langsigtet grundlag for omlægning og omstilling af Danmarks arealer og af fødevare- og landbrugsproduktionen".

Aftalen er ikke vedtaget i Folketinget. Den er indgået mellem regeringen og interesseorganisationer som Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening. Initiativerne i aftalen skal vedtages i Folketinget for at blive til virkelighed.

Parterne bag treparten har dog tydeligt meldt ud, at Folketingets partier ikke kan rykke på noget substantielt i aftalen. Fordi den ifølge parterne er balanceret til det mindste komma.

Mette Frederiksen har flere gange kaldt den grønne trepart for "fantastisk" og "unik". Det gentager hun igen tirsdag.

Det er primært uenigheder om niveauet for udledningen af kvælstof, der volder problemer i forhandlingerne nu.

Oppositionspartier beskylder regeringen for at lade landbruget slippe med for lille en nedsættelse i udledningen af kvælstof, i forhold til hvad der er brug for til at sikre et godt vandmiljø.

Anledningen til treparten var, at regeringen vil indføre en CO2-afgift i landbruget.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Danske unge får 15 millioner til Europa-rejser Regeringen har lørdag lanceret EuropaPuljen. Puljen skal bidrage til forståels... Læs mere
Ministre vil have Google til at stoppe eksperiment i Danmark Google har igangsat et tiltag, hvor danskere ikke kan søge nyhedsartikler frem ... Læs mere
Justitsministeren takker nej til kongelig orden Imens en række socialdemokrater i den seneste tid har modtaget ordener, siger j... Læs mere
EU godkender kæmpe amerikansk Novo-opkøb Novo Nordisk er kommet et skridt nærmere på at foretage amerikansk opkøb. Det... Læs mere
Zelenskyj: Andet bidrag af danske F-16-kampfly er kommet til Ukraine Den ukrainske præsident udtrykker sin taknemmelighed over for hele den danske n... Læs mere