Politik

fre, 15 mar 2024

Minister lufter ny indretning af velfærdsuddannelser efter frafaldstal

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) frygter en "perfekt storm" efter stigning i frafaldstal det første studieår på de såkaldte velfærdsuddannelser. (Arkivfoto).
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) frygter en "perfekt storm" efter stigning i frafaldstal det første studieår på de såkaldte velfærdsuddannelser. (Arkivfoto).

De seneste år er frafaldet på første studieår på professionsuddannelserne til sygeplejerske, lærer, pædagog og socialrådgiver steget.

Det viser nye tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Eksempelvis er frafaldet på pædagoguddannelsen steget fra omkring ti procent i 2016 til omkring 15 procent i 2022.

Og det får uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) til at lufte en ny indretning af velfærdsuddannelserne, hvor der i forvejen er mangel på arbejdskraft.

Det skyldes også, at tallene viser, at det både er studerende med de laveste og de højeste karaktergennemsnit, der dropper ud af uddannelserne inden for det første år.

- Det får mig til at overveje, om uddannelserne i dag er indrettet rigtigt, siger Christina Egelund i meddelelsen.

- Kunne man designe dem, så vi bedre favner både de bogligt stærke og de mere praktisk anlagte studerende? Kunne vi give de dygtigste flere muligheder, men samtidig hjælpe dem, der har brug for mere støtte, bedre?

De overvejelser vil ministeren tage med ind i arbejdet med den "omfattende reform" af de professionsrettede og erhvervsrettede uddannelser, som er på vej.

Regeringen vil præsentere et udspil til den reform i foråret, lyder det.

- Jeg kan frygte, at vi er på vej ind i en perfekt storm, som, hvis vi ikke gør noget, får store konsekvenser i forhold til, om vi i de kommende årtier har tilstrækkeligt uddannet arbejdskraft inden for centrale velfærdsområder, siger Christina Egelund videre.

Det højeste frafald på de såkaldte velfærdsuddannelser findes på lærer- og sygeplejerskeuddannelsen. Her forlader omkring 18 procent uddannelsen det første studieår.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Frederiksen satser på snarlig aflivning af rygter om EU-job Mette Frederiksen (S) mødes mandag med EU-regeringschefer. Hun håber på hurti... Læs mere
Bødskov vil undgå containerkirkegårde i havet med skærpede krav Før jul tabte et Mærsk-skib 46 containere i Nordsøen. Nu vil erhvervsminister... Læs mere
Fem milliarder skattekroner er på vej tilbage til boligejere I alt 11,3 milliarder kroner skal retur til boligejere, der har betalt for meget... Læs mere