Politik

ons, 14 aug 2024

Minister vil gøre op med wokeisme i debat om ligestilling

Venstres minister for ligestilling, Marie Bjerre, vil ikke ændre i lovgivningen for juridisk kønsskifte. Men hun vil gøre det klart, at den såkaldte wokeisme er gået for langt i ligestillingsdebatten, siger hun. (Arkivfoto).
Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix Venstres minister for ligestilling, Marie Bjerre, vil ikke ændre i lovgivningen for juridisk kønsskifte. Men hun vil gøre det klart, at den såkaldte wokeisme er gået for langt i ligestillingsdebatten, siger hun. (Arkivfoto).

Såkaldt wokeisme fylder for meget i ligestillingsdebatten, som risikerer at blive skør.

Det mener ligestillingsminister Marie Bjerre (V).

I en kronik i Jyllands-Posten lyder det onsdag fra ministeren, at wokeisme bærer kimen til et samfund, hvor flertallet skal indrette sig efter mindretallet.

Hun skriver videre, at juridisk kønsskifte er problematisk.

Konkret henviser Marie Bjerre til kunstneren Ibi-Pippi Orup Hedegaard, som juridisk har skiftet køn fra mand til kvinde.

Kunstneren er dømt for hærværk på et maleri og har i den forbindelse udtrykt et ønske om at afsone i et kvindefængsel.

Det vil være absurd, skriver Marie Bjerre i sin kronik. For det vil krænke kvinders rettigheder, mener hun.

Over for Ritzau understreger Marie Bjerre onsdag eftermiddag, at hun ikke har nogen planer om at ændre lovgivningen om juridisk kønsskifte.

Hun ønsker derimod at sende et politisk signal.

- Ligestillingskampen må ikke blive for woke. Vi ønsker i regeringen en fornuftig ligestillingspolitik, hvor der er en grænse.

- Vi skal ikke derhen, hvor en biologisk mand kan gå ind i kvindernes omklædningsrum, siger Marie Bjerre.

Spørgsmål: Når du siger, at juridisk kønsskifte er problematisk, hvorfor peger du så ikke på en løsning?

- Løsningen er netop at sige, at der går en grænse. Ellers risikerer vi, at debatten bliver for polariseret. Jeg mener, at mit indlæg er med til at styrke ligestillingskampen.

Foruden eksemplet Ibi-Pippi Orup Hedegaard henviser Marie Bjerre også til blandt andet transkønnede i kvindesport.

Ministerens kronik er blevet mødt med kritik fra flere kanter.

Blandt andet fra organisationen LGBT+ Danmark, som mener, at ministeren baserer sin holdning på enkeltsager og mavefornemmelse.

- Kronikken er et uacceptabelt angreb på nogle af de mest sårbare i vores miljø i en uge, hvor vi ellers fejrer fremskridt og sammenhold, skriver organisationen på X.

Sammen med flere andre organisationer, herunder Copenhagen Pride, sætter LGBT+ Danmark i denne uge fokus på seksuelle minoriteter og kønsminoriteter.

Også Alternativets ligestillingsordfører, Christina Olumeko, stiller sig kritisk.

Hun anklager i et opslag på X ministeren for at komme med dommedagsprofetier og stille skræmmebilleder op.

Det afviser Marie Bjerre.

- Det mener jeg faktisk ikke, at jeg gør. Identitetspolitik er noget, der skaber voldsom debat. Jeg synes, det er vigtigt, at der er en ligestillingsminister, der siger, at der er en grænse.

Wokeisme betegnes af Dansk Sprognævn som en ideologi om at være woke.

Begrebet woke stammer fra USA, hvor det dækker over at være socialt bevidst og opmærksom på minoriteters rettigheder, herunder kønsminoriteter.

Juridisk kønsskifte blev indført i Danmark i 2014.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Regeringstoppen holder topmøde om uddannelsespolitik To dage i oktober er seks ministre med, når regeringen holder uddannelsespoliti... Læs mere
Mette Frederiksen lover at slå ring om flere nedslidte lønmodtagere I fagbevægelsens hule lover Mette Frederiksen at slå ny ring om nedslidtes pen... Læs mere
Salget af elbiler halter efter i EU Nye tal viser, at der i august blev solgt 44 procent færre elbiler i EU end i s... Læs mere
Ledigheden hoppede på stedet i august Ledigheden rykkede sig ikke ud af stedet i august. Der er fortsat 87.000 på kon... Læs mere
Amerikansk rentesænkning smitter positivt af på danske boliglån Den seneste tid er renten på danske boliglån med 30 års fast rente faldet, da... Læs mere