Politik

søn, 25 aug 2024

Moderaterne vil frisætte udsatte for alle gængse samfundskrav

Lars Løkke Rasmussen (M) mener, at en række borgere er så udsatte, "at de skal frisættes for alle gængse samfundskrav".
Claus Fisker/Ritzau Scanpix Lars Løkke Rasmussen (M) mener, at en række borgere er så udsatte, "at de skal frisættes for alle gængse samfundskrav".

Regeringens kommende værdighedsreform er ingenlunde stykket sammen, men står det til Moderaterne, skal den bygges på frisættelse og en afstandtagen til "kasteboldseffekten".

Sådan lyder det fra Moderaternes politiske leder, Lars Løkke Rasmussen.

- Vi er nødt til at indse, at en gruppe borgere er så udsatte, at de skal frisættes for alle gængse samfundskrav, siger udenrigsministeren til Jyllands-Posten.

Der vil i første omgang blive afsat 100 millioner kroner til området. Beløbet er forankret i det finanslovsforslag, regeringen lægger frem.

Herefter vil det vokse, siger Lars Løkke Rasmussen, der understreger, at tankerne ikke er regeringens.

Der skal også gøres op med, at kommuner peger fingre ad hinanden, og at psykiatrien og resten af sundhedsvæsenet er uenige om, hvem der har ansvaret, lyder det.

Moderaterne er inspireret af et koncept fra udlandet, som handler om, at man som udsat ikke kan gå ind ad "den forkerte dør".

Udsatte borgere skal således kun henvende sig til én myndighed for at få den nødvendige hjælp.

Lars Løkke foreslår, at man "kan uddelegere hele ansvaret til en social hub eller en ngo", siger han til avisen.

Han fastslår, at krav virker som hovedregel og anerkender derfor, at Danmark ikke kan have et system, hvor borgere ikke skal stå til rådighed eller blive presset til at forsørge dem selv.

Men Moderaterne er klar til at "tage konsekvensen af", at nogle mennesker står i en helt anden livssituation.

Han tilføjer, at et udvalg i regeringen stadig endeligt mangler at blive enig om, hvordan reformen skal stykkes sammen.

Af regeringsgrundlaget fremgår det, at regeringen blandt andet vil sikre en bedre socialfaglig indsats, så de udsattes møde med offentlige institutioner i "langt højere grad" sker på deres egne præmisser.

Udenrigsministeren stempler også på ny ind i pensionsdebatten, der har hersket, siden statsminister Mette Frederiksen (S) tidligere i august fortalte, at Socialdemokratiet vil genforhandle Velfærdsaftalen fra 2006.

Den betyder, at pensionsalderen stiger i takt med levetiden.

Lars Løkke Rasmussen vil ikke opfordre til at indkalde til forhandlinger på Christiansborg, men det ville være en god idé, hvis pensionsdebatten er afsluttet inden et folketingsvalg, lyder det.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Støjberg vil fordoble repatrieringsydelsen til syrere Inger Støjberg (DD) har en plan, der skal få 31.000 syriske flygtninge til at ... Læs mere
Rekordmange dage med strømpris under nul kroner i 2024 Der har været 371 timer med negative elpriser i Vestdanmark i 2024, hvilket er ... Læs mere
Auditørkorps undersøger ansatte i Forsvaret for brud på tavshedspligt Ifølge Berlingske bliver blandt andet Hærens chef, Peter Boysen, undersøgt fo... Læs mere
Novo-aktien gør comeback efter nedtur: Oppe med ti procent Novo Nordisk stiger med ti procent på fondsbørsen og genvinder dermed noget af... Læs mere
Landsstyreformand afviser Trumps interesse: Grønland er vores Grønlands landsstyreformand er åben for samarbejde med "vores naboer", lyder d... Læs mere