Politik

tor, 19 sep 2024

Partier får ingen indflydelse og trækker sig fra grøn trepart

Jeppe Bruus (S) fik 29. august som minister for grøn trepart ansvar for at få implementeret den aftale, som organisationer og en håndfuld ministre havde forhandlet i en trepart og fremlagt før sommeren 2024.
Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix Jeppe Bruus (S) fik 29. august som minister for grøn trepart ansvar for at få implementeret den aftale, som organisationer og en håndfuld ministre havde forhandlet i en trepart og fremlagt før sommeren 2024.

Alternativet trækker sig fra forhandlingerne om den grønne trepart, som partilederen kalder en "dybt problematisk" og "udemokratisk" proces.

Det samme gør Danmarksdemokraterne, som dog hele vejen igennem har afvist hovedformålet om en CO2-afgift i landbruget.

Alternativets politiske leder, Franciska Rosenkilde, var til møde med trepartsminister Jeppe Bruus (S) tirsdag, og han meldelte ifølge partilederen, at der ikke er noget at forhandle om.

- Processen har været dybt problematisk set fra et politisk standpunkt.

- Den har været dybt udemokratisk. Jeg er med på, at regeringen har flertal, og at de sådan set kan gøre, hvad de vil. Men det er jo vanvittigt, at der ikke har været et større politisk forhandlingsforløb, siger Franciska Rosenkilde.

Flere kilder i den politiske proces vurderer, at regeringen går efter at lande en aftale i løbet af kort tid.

Den grønne trepart er en aftale indgået mellem regeringen, Danmarks Naturfredningsforening, Landbrug & Fødevarer, Fødevareforbundet NNF, Dansk Metal, Dansk Industri og Kommunernes Landsforening.

Initiativerne i aftalen skal vedtages i Folketinget for at blive til virkelighed. I sidste uge inviterede Jeppe Bruus de første partier til indledende møde om den politiske aftale.

Anledningen til treparten var, at regeringen vil indføre en CO2-afgift i landbruget. Det ledte siden til en trepartsproces.

Treparten præsenterede før sommeren en aftale, hvor overskrifterne var en arealfond på 40 milliarder kroner, så 15 procent af landbrugsjorden kan tages ud, og skov kan etableres.

Da aftalen om den grønne trepart blev præsenteret i juni, betonede parterne bag, at den var balanceret ned til det mindste komma.

Lars Løkke Rasmussen, der som formand for Moderaterne var med til at forhandle aftalen færdig, betonede, at Folketinget ikke kunne forvente at pille meget ved aftalens indhold.

Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, udlægger det sådan, at partiet er "smidt ud af forhandlingerne".

Spørgsmål: Men ville I være med i den aftale?

- Nej, altså vi har hele tiden sagt, at vi er imod en CO2-afgift. Vi har et af verdens bedste landbrug, og et landbrug, der er i gang med at omstille sig, så derfor mener vi ikke, at man skal nedlægge sunde og gode danske arbejdspladser og flytte produktion til udlandet, siger Støjberg.

Alternativet mener omvendt, at den aftale, regeringen går efter at gennemføre, er alt for uambitiøs. CO2-afgiften på landbruget er for lav, og der mangler et "endeligt opgør" med produktionen af animalske fødevarer.

Positivt er det dog ifølge Franciska Rosenkilde, at regeringen har valgt, at flere grønne problemer - med klima, natur og biodiversitet - løses samtidig.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Populært fradrag og forbudte flag er blandt lovændringer fra nytår Flyafgift skal være med til at finansiere forhøjet ældrecheck, og der bliver ... Læs mere
Troels Lund kalder Rusland-advarsel for propagandakampagne Rusland har omtalt Danmarks Ukraine-støtte. Ingen "direkte militær trussel" fr... Læs mere
Lufthavnsansatte kræver mere handling mod luftforurening De ansatte i Københavns Lufthavn ser blandt andet gerne, at fly i lufthavnen sk... Læs mere
K vil stramme krav til taxachauffører ved at se på straffeattest Er en taxachauffør dømt for seksualforbrydelser, skal han udelukkes fra at kø... Læs mere
Politiker i grønlandsk regering inviterer Trump på besøg Det grønlandske parti Siumuts formand ser gerne et tættere samarbejde med USA'... Læs mere