Politik

tir, 30 apr 2024

Partier: Ny forsvarsaftale udelukker køb af israelsk luftforsvar

Det israelske luftforsvarssystem ved navn "Davids Slynge" ses her under en ceremoni i Israel. Med ny forsvarsaftale bliver det ifølge to partier udelukket, at Danmark erhverver sig systemet. (Arkivfoto).
Sebastian Scheiner/Ritzau Scanpix Det israelske luftforsvarssystem ved navn "Davids Slynge" ses her under en ceremoni i Israel. Med ny forsvarsaftale bliver det ifølge to partier udelukket, at Danmark erhverver sig systemet. (Arkivfoto).

I den nye delaftale under forsvarsforliget, som ventes at blive indgået tirsdag aften, bliver det udelukket, at Danmark skal købe et nyt luftforsvarssystem i Israel.

Det vil SF nemlig ikke være med til, siger forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen til B.T.

- Nej, det kan vi ikke leve med. Og Danmark kommer ikke til at købe et luftforsvarssystem af Israel, siger hun.

Det samme må man forstå på De Radikales forsvarsordfører, Christian Friis Bach.

Ifølge ham betyder formuleringer i den nye aftale, som det står nu, at "man i praksis ikke kan indkøbe et israelsk anlæg".

- Det har været vigtigst for os, at det luftforsvarssystem, vi får, kan bruges sammen med vores nabolande og ikke mindst sammen med Sverige. Og det er også meget vigtigt for os, at man kan donere det til Ukraine.

- Så kan du selv udlede af det, at så er det meget svært at se, at det bliver et israelsk luftforsvarssystem, siger Christian Friis Bach til Ritzau.

Det skyldes, at Sveriges luftforsvarssystem er det amerikanske Patriot-system, og at Israel ikke tillader donationer af israelske våben til Ukraine.

Særligt SF, men også De Radikale, har historisk været modstandere af israelske våbenindkøb blandt andet på grund af Israels ageren over for det palæstinensiske folk.

Derfor mødte det også modstand fra SF, da forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) erklærede sig åben for at købe nye våbensystemer fra Israel, da regeringen annoncerede et løft af forsvarsudgifterne med 40 milliarder kroner i marts.

Af de 40 milliarder kroner foreslog regeringen at anvende 19 milliarder på et nyt jordbaseret luftforsvar, der skal beskytte Danmark mod angreb fra luften.

De oplagte bud på et nyt luftforsvarssystem er det amerikanske Patriot-system og det israelske system "Davids Slynge", som blandt andet Finland benytter. Det amerikanske system vurderes dog at være dyrere end det israelske.

På baggrund af lækkede papirer fra regeringens koordinationsudvalg kunne Berlingske i marts beskrive, at en kombination af Patriot-systemet og det norske Nasams luftforsvarssystem var på bordet som alternativ til det israelske system. Det blev vurderet til at koste 25,4 milliarder kroner - 6,8 milliarder kroner mere end det israelske.

Derfor skal der formentlig afsættes mere end de 19 milliarder kroner, som regeringen foreslog i sit udspil, hvis der skal købes et andet system end det israelske.

Efter et langt forløb ventes den næste delaftale under forsvarsforliget at blive indgået tirsdag aften i Forsvarsministeriet, hvor partierne ifølge Ritzaus oplysninger er indkaldt til møde klokken 19.30.

Ud over massive investeringer i Forsvaret vil delaftalen blandt andet også indeholde en ny værnepligtsmodel.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

SAS øger indtjening i juni - men analytiker spÃ¥r sværere marked SAS tjente flere penge i juni end i maj. Men prisfølsomme forbrugere skaber svÃ... Læs mere
USA kommer med gode økonomiske tal efter skidt dag for tech-aktier Bnp-vækst på 2,8 procent i andet kvartal i USA er godt for både Danmark og de... Læs mere
Skønhedsprodukter driver vækst hos forbrugergigant Unilever ender efter første halvår med et overskud på fire milliarder euro, v... Læs mere
På visse øer stiger beskæftigelsen op mod 15 procent om sommeren På Læsø, Samsø og Bornholm stiger beskæftigelsen om sommeren. Oplevelseserh... Læs mere
Højere omkostninger tager bid af snarlig SAS-ejers driftsoverskud AirFrance-KLM ender efter andet kvartal med et driftsoverskud, der er 220 millio... Læs mere