Langt flere kandidatuddannelser end planlagt i universitetsreformen kan ende med at skulle forkortes fra to år til et år og tre måneder.
Det fremgår af en delrapport fra det regeringsnedsatte kandidatudvalg, der skal pege på problemer og løsninger, når reformen skal implementeres.
Regeringen og partierne bag den politiske aftale ønsker et større arbejdsudbud med reformen, mere specifikt på 4600 personer.
Skal det ønske indfris, og skal økonomien i reformen samtidig overholdes, kan det føre til, at 23 procent af kandidatuddannelserne ender med at være forkortet i 2032.
I den politiske aftale er ønsket ti procent.
De 23 procent er beregnet ud fra, hvad universiteterne, hvis rektorer sidder i udvalget, selv har meldt ind til udvalget. Der er tale om foreløbige indmeldinger.
Uddannelses- og forskningsminister, Christina Egelund (M), understreger, at der her er tale om delrapport.
Derfor kan der heller ikke drages politiske konklusioner endnu, mener ministeren, der ikke er overrasket over, at udvalgets opgave med at vise vej til implementering af reformen er svær.
- Jeg ved godt, vi har stillet kandidatudvalget en vanskelig opgave, siger Egelund.
Netop fokusset på at få flere hænder på arbejdsmarkedet møder stor kritik fra Danske Studerendes Fællesråd, som har repræsenteret de studerende i arbejdet med rapporten.
Det er reelt umuligt at komme med innovative modeller for fremtidens uddannelse med de rammer, der er udstukket. Det siger uddannelsespolitisk næstforperson Lauge Lunding Bach.
Han kalder reformen for "arbejdsmarkedspolitik forklædt som uddannelsespolitik".
- Det vil dreje sig om over 5000 studerende ifølge vores tal (som må tage en forkortet kandidatuddannelse, red.), siger han.
Lauge Lunding Bach mener, at det går ud over fagligheden og fordybelsen, og samtidig risikerer man at skabe et a- og b-hold.
- Hvorfor skal en arbejdsgiver ansætte en med en etårig overbygning, når der er en anden, der har en toårig? Derudover er der mange undervisningselementer, vi ikke har tid til at proppe i en uddannelse, fordi den er så kompakt, siger han.
Kritikken afviser Christina Egelund dog.
- Det er jo velkendte synspunkter. Jeg er ikke enig i den udlægning.
Det er Uddannelses- og Forskningsministeriets egen departementschef, Hanne Meldgaard, der er formand for udvalget.
Det er regeringen, SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance og De Konservative, som har indgået aftalen.
Kilde: /ritzau/