Politik

lør, 11 jan 2025

Regeringen lover flere investeringer i Grønlands infrastruktur

Pressemøde med statsminister Mette Frederiksen (S) og formanden for Naalakkersuisut Mute B. Egede i Spejlsalen i Statsministeriet, på Christiansborg i København, fredag den 10. januar 2025. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Pressemøde med statsminister Mette Frederiksen (S) og formanden for Naalakkersuisut Mute B. Egede i Spejlsalen i Statsministeriet, på Christiansborg i København, fredag den 10. januar 2025. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Den danske regering er klar til at investere yderligere i Grønlands infrastruktur.

Det er meldingen fra statsminister Mette Frederiksen (S), efter at hun fredag har holdt rigsmøde med sine kolleger fra Grønland og Færøerne.

- Jeg kan tilføje, at vi også meget gerne fra dansk side investerer yderligere i Grønland. Det kunne for eksempel være kritisk infrastruktur i forlængelse af de lufthavnsprojekter, som vi allerede har igangsat, siger Frederiksen på et pressemøde.

I Grønland har man i år åbnet en ny lufthavn i Nuuk med blandt andet direkte afgang til Danmark og fra sommeren 2025 også til USA.

Danmark har bidraget med en del af finansieringen til lufthavnen.

Der er generelt behov for et tættere økonomisk samarbejde med Grønland, understreger statsministeren. Også på andre områder.

- Jeg har noteret mig den grønlandske regerings interesse for et øget erhvervssamarbejde og udvikling, for eksempel på råstofsektoren, herunder kritiske mineraler og andre relevante områder, også i endnu tættere samarbejde med amerikanerne, siger Mette Frederiksen.

Der er også fortsat behov for militært samarbejde. I det lys kan den kommende præsident Donald Trumps voldsomme interesse for Grønland læses som noget positivt, mener statsministeren.

- Det er også en interesse, som på ingen måde er ny. Det amerikanske militær har i en lang årrække været til stede i Grønland, blandt andet på USA's base i det nordvestlige Grønland, som af mange årsager har en vigtig strategisk betydning, siger Mette Frederiksen.

Den amerikanske militærbase i Pituffik blev etableret efter Anden Verdenskrig og er reguleret af en forsvarsaftale fra 1951.

- Det er i øvrigt en aftale, som åbner mulighed for yderligere samarbejde, siger Mette Frederiksen.

Trods Donald Trumps udtrykte ønske om amerikansk ejerskab over Grønland - som klart er blevet afvist af både Grønland og Danmark - så forbliver USA den tætteste allierede ifølge statsministeren.

- USA er vores tætteste og nærmeste allierede, og fra vores side vil vi gøre alt, hvad vi kan, for fortsat at have et tæt samarbejde, siger Mette Frederiksen på pressemødet i Statsministeriet.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Forsvarsminister afviser drøftelser om EU-soldater i Grønland At EU's militærkomité-chef taler om europæiske soldater i Grønland må stå ... Læs mere
Minister vil have ordet kvinde skrevet ind i abortlov I ti år har der i abortlovgivning været kønsneutrale formuleringer som "den g... Læs mere
Erhvervslivet vil styrke Storbritannien-samarbejde efter Trump-torden EU vil stå stærkere over for USA, hvis man øger samarbejdet med Storbritannie... Læs mere
Regeringspartier søger svar på hvornår ulve kan skydes Det skal afklares nærmere, hvornår ulve kan reguleres, lyder det fra ordfører... Læs mere
Løkke har talt med USA's Rubio om at drøfte arktisk sikkerhed Dansk udenrigsminister har fredag talt med sin amerikanske pendant i 20 minutter... Læs mere