Politik

lør, 02 nov 2024

Skæbnedag venter søndag på radikal borgmester i København

Mia Nyegaard (R) er havnet i modvind, og hun skal søndag kæmpe for at fortsætte som partiets spidskandidat i København til kommunalvalget næste år. (Arkivfoto).
Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix Mia Nyegaard (R) er havnet i modvind, og hun skal søndag kæmpe for at fortsætte som partiets spidskandidat i København til kommunalvalget næste år. (Arkivfoto).

Den interne krise hos De Radikale i København er til at få øje på i disse dage.

Fire ud af fem radikale medlemmer af Københavns Borgerrepræsentation har mistet tilliden til kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard og vil have hende afsat som partiets spidskandidat til næste års kommunalvalg.

Søndag eftermiddag bliver det afgjort, om det sker eller ej på et ekstraordinært årsmøde. Altså om man er for eller imod 50-årige Mia Nyegaard som spidskandidat.

Indstillingen, som medlemmerne skal forholde sig til og stemme om, handler om, at Mia Nyegaard ikke længere skal være spidskandidat.

Hvis Mia Nyegaard skal overleve mistillidsvotummet, skal hun undgå, at der er over 50 procent af de fremmødte medlemmer, som stemmer for at følge indstillingen.

Det betyder blandt andet, at eventuelle blanke stemmer er til Mia Nyegaards fordel.

Så hvis der eksempelvis er 49 procent for at vælte hende, men kun 45 procent for at beholde hende, så fortsætter Mia Nyegaard som spidskandidat.

Det er uvist, hvor mange radikale medlemmer i København, som møder op. Der er nemlig ikke tilmeldingspligt, oplyser partiet.

Foruden Mia Nyegaard er det Christopher Røhl, Emil Moselund, Kashif Ahmad og Katrine Kildgaard, som repræsenterer De Radikale i Københavns Borgerrepræsentation.

Det kan bemærkes, at ingen fra det firkløver - eller andre for den sags skyld - har meldt sig og udfordret Mia Nyegaard som spidskandidat.

På rygteplan nævnes Christopher Røhl, som er De Radikales gruppeformand på rådhuset, dog som et realistisk bud. Selv hvis Mia Nyegaard væltes søndag, er det ikke sikkert, at en ny spidskandidat melder sig på banen samme dag.

Krisen så dagens lys, da Emil Moselund 15. oktober oplyste, at han og de tre andre radikale politikere på rådhuset i København havde udtrykt mistillid til Nyegaard som spidskandidat.

Her lød det til B.T., at utilfredsheden omkring Mia Nyegaard skyldes hendes kontante ledelsesstil og manglende evner som leder af partiet i Københavns Borgerrepræsentation.

Det er ikke første gang, at hun er havnet i modvind for sin ledelsesstil.

I januar 2023 skrev Frihedsbrevet, at borgmesteren ifølge mere end ti tidligere og nuværende medarbejdere havde skabt et brutalt arbejdsmiljø i Kultur- og Fritidsforvaltningen i København.

Mia Nyegaard blev blandt andet anklaget for at udskamme medarbejdere og tale nedværdigende til dem. Det undskyldte Mia Nyegaard for efterfølgende.

Den seneste sag har Mia Nyegaard ikke kommenteret på offentligt. Men i et brev til medlemmerne, som B.T. er i besiddelse af, har hun gjort det klart, at hun er utilfreds med partifællerne i Københavns Borgerrepræsentation.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Danske unge får 15 millioner til Europa-rejser Regeringen har lørdag lanceret EuropaPuljen. Puljen skal bidrage til forståels... Læs mere
Ministre vil have Google til at stoppe eksperiment i Danmark Google har igangsat et tiltag, hvor danskere ikke kan søge nyhedsartikler frem ... Læs mere
Justitsministeren takker nej til kongelig orden Imens en række socialdemokrater i den seneste tid har modtaget ordener, siger j... Læs mere
EU godkender kæmpe amerikansk Novo-opkøb Novo Nordisk er kommet et skridt nærmere på at foretage amerikansk opkøb. Det... Læs mere
Zelenskyj: Andet bidrag af danske F-16-kampfly er kommet til Ukraine Den ukrainske præsident udtrykker sin taknemmelighed over for hele den danske n... Læs mere