Politik

tir, 02 apr 2024

Søværnet fastholder forsvarlig udsendelse af fregat trods defekter

Fregatten Iver Huitfeldt oplevede tekniske problemer under angreb. (Arkivfoto).
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fregatten Iver Huitfeldt oplevede tekniske problemer under angreb. (Arkivfoto).

Det var kendt viden i Søværnet, at fregatten Iver Huitfeldt havde tekniske problemer, da den blev sendt i kamp i Det Røde Hav.

Alligevel var det forsvarligt at sende fregatten afsted, mener Søværnets chef Henrik Ryberg.

- Det synes jeg stadigvæk ud fra de meldinger, vi havde dengang, vi forberedte den operative planlægning af udsendelsen. Det har ikke ændret mit syn på det, siger han til TV 2 News.

Fregatten oplevede radarsvigt og defekt ammunition, da fire droner blev nedskudt i et angreb den 9. marts, hvor 15 blev sendt afsted fra Houthi-bevægelsen.

Det kunne forsvarsmediet Olfi beskrive på baggrund af en intern afrapportering tirsdag.

Fordi fregattens centrale forsvarssystem svigtede, blev kanonerne taget i brug. Men halvdelen af granaterne detonerede kort efter at have forladt kanonerne uden af være i nærheden af fjendtlige mål.

Søværnet mener dog, at operationen gik forsvarligt for sig.

- Det, vi ved med sikkerhed, er, at de fire droner mod Iver Huitfeldt er nedkæmpet. De er nedkæmpet med skibets sensorer og med skibets våben, og man har brugt den træning, vi har givet, siger Henrik Ryberg til TV 2 News.

De nye oplysninger har fået forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) til at udtrykke stærk kritik af Forsvaret.

Det er "afgørende viden" og "ikke acceptabelt", at det politiske system ikke er blevet orienteret om, at fregatten oplevede svigt og defekter under et droneangreb i Det Røde Hav i marts.

- Det er meget alvorligt, og derfor har jeg bedt om en redegørelse, sagde Troels Lund Poulsen tirsdag.

Men i Søværnet afviser Henrik Ryberg at have fortiet informationer.

- Jeg har videregivet det til Forsvarskommandoen i forbindelse med de meldinger, vi har, og de daglige orienteringer, siger Henrik Ryberg til TV 2 News.

Han påpeger, at det er Forsvarskommandoen, der har kontakten til ministeriet.

- I forhold til de rapporteringsformer skal du ikke henvende dig til chefen for Søværnet. Du skal henvende dig til Forsvarskommandoen, siger Henrik Ryberg til tv-stationen.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Biden: USA vil forebygge en optrapning af konflikten i Mellemøsten Iraks premierminister siger i Washington, at hans land ønsker at udbygge relati... Læs mere
Våbenansvarlig på Baldwin-film får 18 måneders fængsel Hannah Gutierrez-Reed var våbenansvarlig under produktionen af "Rust", hvor en ... Læs mere
Israel ser flere mulige reaktioner på iransk angreb Medie: Israel søger efter en reaktion, som er smertelig for Iran, men som ikke ... Læs mere
Aktieinvestorer tror på at situationen i Mellemøsten ikke eskalerer Investorer mener ikke, at situationen i Mellemøsten eskalerer yderligere, siger... Læs mere
Høns og gæs må igen sættes fri efter risiko for fugleinfluenza Fødevarestyrelsen ophæver krav om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal væ... Læs mere