Det er uforståeligt, at en ekspertgruppe i juni fremlagde en plan for fremtidens beskæftigelsesindsats, hvor der er lagt op til at spare på korte og jobrettede uddannelsesforløb på seks uger for en gruppe arbejdsløse.
Det vil være med til at skævvride Danmark, hvis regeringen følger ekspertgruppens anbefalinger, siger Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Danmarksdemokraterne i et fælles opråb.
86 procent af de arbejdsløse, der sidste år brugte ordningen, var bosat uden for København, Aarhus og Odense.
- Fire ud af fem bor uden for de store byer. Jammerbugt, Nordfyn, Brønderslev, det er dér, borgere mest har brugt de seks ugers jobrettede uddannelse.
- Så det bidrager til at gøre Danmark mere skævt, hvis man fjerner disse rettigheder til de arbejdsløse, siger FH-formand Morten Skov Christiansen.
Lige nu er det sådan, at ledige ufaglærte og faglærte dagpengemodtagere har ret til seks ugers jobrettet uddannelse, når de har været ledige i fem uger.
Regeringens ekspertgruppe, der sidste år fik en bunden opgave med at finde besparelser for tre milliarder kroner, anbefaler, at retten til de seks ugers uddannelse fremover skal være forbeholdt borgere, der har været ledige i seks måneder.
FH fik i 2022 udarbejdet en analyse, der viste, at de jobrettede uddannelsesforløb efter tre år vil udløse en samfundsøkonomisk gevinst.
Morten Skov Christiansen peger på, at virksomhederne "skriger på kompetent arbejdskraft" i øjeblikket, og at de korte og jobrettede uddannelsesforløb netop har været med til at få ledige i arbejde.
- Lad os nu give de arbejdsløse muligheden for at komme ind på arbejdsmarkedet igen. Både til gavn for dem selv og virksomhederne, men selvfølgelig også til gavn for samfundsøkonomien, siger han.
Danmarksdemokraterne støtter FH i, at det skal være muligt at komme hurtigt i gang med et jobrettet uddannelsesforløb, når man er blevet arbejdsløs.
Formand Inger Støjberg (DD) henviser blandt andet til lukningen af et slagteri i Sæby i Nordjylland, hvor 800 medarbejdere blev fyret.
- Det fjerner fuldstændig livsgrundlaget for rigtig mange familier i landdistrikterne, hvor arbejdspladserne ikke hænger på træerne. Det er helt uholdbart.
- Derfor er det også strengt nødvendigt, at vi sikrer en mulighed for, at man kan skifte retning i livet, hvis man skulle blive arbejdsløs, siger hun i en skriftlig kommentar.
I et folketingssvar fra tidligere i september skriver beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), at omkring 85.000 dagpengemodtagere i dag skønnes af få ret til et forløb med seks ugers jobrettet uddannelse, når de har været uden job i fem uger.
Hvis man først opnår denne ret efter at have været uden job i et halvt år, som ekspertgruppen anbefaler, skønnes der kun at være 35.000 dagpengemodtagere, der vil opnå retten til de seks ugers uddannelse.
- Vi ved, at et kort kursus, seks ugers jobrettet uddannelse, faktisk kan være noget af det, der gør, at arbejdsløse kan få et certifikat, for eksempel et truckcertifikat eller et svejsekursus, som gør, at de kommer hurtigt ind på arbejdsmarkedet.
- Det er underligt, at man lægger op til at fjerne nogle muligheder, der faktisk gør, at arbejdsløse kommer hurtigt og varigt tilbage på arbejdsmarkedet igen, siger FH-formand Morten Skov Christiansen.
Han regner med, at andre politiske partier end Danmarksdemokraterne vil sympatisere med FH.
- Jeg tror på, at vi kan få fjernet denne anbefaling, siger han.
Kilde: /ritzau/