Politik

ons, 06 nov 2024

Troels Lund afviser at vurdere Gades nej til Afghanistan-udredning

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) vil ikke vurdere, om tidligere forsvarsminister Søren Gade (V) bør medvirke i udredning af den danske indsats i Afghanistan.
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) vil ikke vurdere, om tidligere forsvarsminister Søren Gade (V) bør medvirke i udredning af den danske indsats i Afghanistan.

Er det arrogant og for dårligt af tidligere forsvarsminister Søren Gade (V), at han ikke ønsker at deltage i en udredning, som Folketinget har bestilt af den danske indsats i Afghanistan?

Det spørgsmål stillede Enhedslistens Trine Pertou Mach onsdag i Folketingssalen til forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) under spørgetiden til ministrene.

- Er det ikke en smule arrogant, at den, der var forsvarsminister på daværende tidspunkt, ikke ønsker at deltage og lægge sin viden frem for de forskere, der skal lave udredningen?, lød det fra Trine Pertou Mach.

Indsatsen kostede i alt 44 danske soldater livet og lænsede statskassen for milliarder af skattekroner.

Troels Lund Poulsen - der på det tidspunkt allerede havde svaret tre gange på spørgsmål om samme emne fra Trine Pertou Mach - fandt ikke anledning til at ændre holdning.

- Jeg synes måske, det er lidt malplaceret kun at tage afsæt i én person, i det her tilfælde den tidligere forsvarsminister hr. Søren Gade.

- Jeg kommer ikke til at være dommer over, hvem der skal deltage i den her udredning i forhold til, at jeg skal beordre nogen til det. Det må være op til den enkelte at træffe beslutning om, hvorvidt man vil deltage i udredningen eller ej, sagde Troels Lund Poulsen.

Seancen udfoldede sig i øvrigt for øjnene af netop Søren Gade, der sad på sin plads i formandsstolen som Folketingets formand. Han var forsvarsminister fra 2004 til 2010.

Det er Dansk Institut for Internationale Studier (Diis), der står for at lave udredningen, som blev bestilt af alle Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige i 2021.

Samme år trak Danmark sig ud af Afghanistan efter næsten 20 års indsats sammen med USA og de øvrige Nato-lande.

Et af målene med udredningen er at lære af indsatsen i Afghanistan og at søge svar på det helt grundlæggende spørgsmål om, hvordan Taliban kunne genvinde magten i Afghanistan.

Den to årtier lange indsats i Afghanistan sluttede kaotisk, da Taliban i takt med tilbagetrækningen vandt mere og mere terræn.

I august 2021 lykkedes det Taliban på rekordtid at tilbageerobre magten i landet efter 20 års krig og omfattende civil og militær indsats i landet.

Politiken og Berlingske har tidligere afdækket via kilder, at tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K) også havde takket nej til at deltage i udredningen.

Den manglende deltagelse i udredningen fra de tidligere centrale ministre har mødt kritik fra blandt andre en tidligere general, formanden for soldaternes største fagforening og tidligere udenrigsministre som Holger K. Nielsen (SF) og Jeppe Kofod (S).

Per Stig Møller har siden ændret holdning til sin deltagelse i udredningen, mens Anders Fogh Rasmussens konsulentfirma, Rasmussen Global, informerede Politiken om, at han ville lade sig interviewe, "hvis Diis og vi kan finde et tidspunkt".

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Støjberg vil fordoble repatrieringsydelsen til syrere Inger Støjberg (DD) har en plan, der skal få 31.000 syriske flygtninge til at ... Læs mere
Rekordmange dage med strømpris under nul kroner i 2024 Der har været 371 timer med negative elpriser i Vestdanmark i 2024, hvilket er ... Læs mere
Auditørkorps undersøger ansatte i Forsvaret for brud på tavshedspligt Ifølge Berlingske bliver blandt andet Hærens chef, Peter Boysen, undersøgt fo... Læs mere
Novo-aktien gør comeback efter nedtur: Oppe med ti procent Novo Nordisk stiger med ti procent på fondsbørsen og genvinder dermed noget af... Læs mere
Landsstyreformand afviser Trumps interesse: Grønland er vores Grønlands landsstyreformand er åben for samarbejde med "vores naboer", lyder d... Læs mere