Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne ryster ikke på hånden, efter forsvarsminister Troels Lund Poulsen har truet med at ophæve forsvarsforliget som konsekvens af deres modstand mod kvindelig værnepligt.
De to partier er stadig imod, at kvinder skal have tvungen værnepligt - også selv om regeringen nu har foreslået det igen.
- Der er mange dygtige kvinder i Forsvaret, men vi er imod kvindelig værnepligt, og den holdning kommer vi ikke til at lave om på, siger Danmarksdemokraternes forsvarsordfører Lise Bech i en skriftlig kommentar.
Også i Liberal Alliance står man fast.
Begge partier markerede sin modstand, da det oprindelige forsvarsforlig blev indgået i sommeren 2023.
Her havde regeringen også spillet ud med kvindelig værnepligt, men måtte undvære det i den endelige aftale.
I sidste uge kunne regeringen igen præsentere idéen, da der blev annonceret en milliardstor ny indsprøjtning til Forsvaret.
Men det har ikke fået partierne til at ændre holdning.
Det sætter regeringen i en klemme. For to forligspartier kan blokere for ændringer i aftalen, som regeringen lægger op til.
- Vi står fast på vores politik, og når der er et andet parti, der også står fast, så kommer det ikke til at ske. Så er det op til ministeren, hvad der bliver konsekvensen af det, siger Liberal Alliances forsvarsordfører Carsten Bach til TV 2.
Tirsdag sagde Troels Lund Poulsen, at modstanden vidner om, at Liberal Alliance ikke er et regeringsdueligt parti.
Sagen er en "fuldstændig afgørende prioritet" for regeringen, og han er derfor villig til at ophæve forliget for at gå videre med oprustningen.
- Det er ikke sådan, at de får lov til at sidde og blokere for, at vi kan investere i de nødvendige kapaciteter, sagde han.
Hos Danmarksdemokraterne tror man dog ikke nødvendigvis, at ministeren vil gøre alvor af truslen.
- Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at Venstres formand har tænkt sig at tage et helt forsvarsforlig som gidsel for at gennemtrumfe tvungen værnepligt for kvinder, siger Lise Bech.
Kilde: /ritzau/