Politik

fre, 01 nov 2024

Uenigheder aflyser forhandlinger om den grønne trepart

Den grønne trepart blev præsenteret i juni under store fanfarer, men siden er det gået mere trægt med at få aftalen ført igennem politisk. (Arkivfoto).
Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix Den grønne trepart blev præsenteret i juni under store fanfarer, men siden er det gået mere trægt med at få aftalen ført igennem politisk. (Arkivfoto).

Store uenigheder i forhandlingslokalet har ført til, at fredagens planlagte fællesmøde om den grønne trepart er blevet aflyst. Det erfarer Ritzau.

Regeringen forsøger i øjeblikket at lande en politisk aftale om den grønne trepart, og det er primært uenigheder om niveauet for udledningen af kvælstof, der volder problemer.

Torsdagens forhandlinger stod så meget i stampe, at forhandlingerne fredag er blevet aflyst.

- Forhandlinger om Grøn Trepart står i stampe. Regeringen har slet ikke flyttet sig tilstrækkeligt endnu. Vi kæmper videre, skriver politisk ordfører Pelle Dragsted (EL) på X.

I juni 2024 indgik regeringen, Danmarks Naturfredningsforening, Landbrug & Fødevarer og flere andre organisationer en aftale, som skulle sikre ændre landkortet, og den blev kaldt en af de største aftaler i nyere danmarkshistorie.

Et flertal i Folketinget skal stemme aftalen igennem, og selv om regeringen har flertal alene, er den ifølge politiske iagttagere ivrig efter at få flere partier med, så aftalen kan blive bredt funderet og holde også til efter næste folketingsvalg.

Politisk kommentator Noa Redington mener, at regeringen var for forhippet på at nå frem til en aftale med organisationerne tilbage i juni.

- Derfor er der nogle ret vigtige detaljer, man ikke har haft styr på. Hele spørgsmålet om kvælstof og skiftet i fokus fra CO2 til kvælstof, siger han.

Oppositionspartier fra begge sider af Folketingssalen beskylder regeringen for at lade landbruget slippe med for lidt udledning af kvælstof, i forhold til hvad der er brug for til at sikre et godt vandmiljø.

Noa Redington mener, at det er regeringen, der lider mest under, at tiden går, uden at der er landet en aftale.

Han forudser, at det nok skal ende med en politisk aftale på et tidspunkt.

- Regeringen kan ikke tåle, at der ikke kommer en aftale. Så det ender formentlig med, at der bliver tilført endnu flere penge, og at SF, De Radikale og De Konservative er med i aftalen.

- Men det bliver en lidt forpjusket regering, der står tilbage, siger han.

Af Folketingets hjemmeside fremgår det, at der er sat tid af til forhandlinger på Christiansborg mandag og tirsdag i næste uge.

Der var imidlertid ifølge hjemmesiden også lagt forhandlinger ind i kalenderen på Christiansborg tidligere i denne uge, men disse blev ikke afholdt i det mødelokale, der var angivet.

I stedet er der blevet forhandlet i Ministeriet for Grøn Trepart.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Danske unge får 15 millioner til Europa-rejser Regeringen har lørdag lanceret EuropaPuljen. Puljen skal bidrage til forståels... Læs mere
Ministre vil have Google til at stoppe eksperiment i Danmark Google har igangsat et tiltag, hvor danskere ikke kan søge nyhedsartikler frem ... Læs mere
Justitsministeren takker nej til kongelig orden Imens en række socialdemokrater i den seneste tid har modtaget ordener, siger j... Læs mere
EU godkender kæmpe amerikansk Novo-opkøb Novo Nordisk er kommet et skridt nærmere på at foretage amerikansk opkøb. Det... Læs mere
Zelenskyj: Andet bidrag af danske F-16-kampfly er kommet til Ukraine Den ukrainske præsident udtrykker sin taknemmelighed over for hele den danske n... Læs mere