Pressemeddelelse

fre, 10 feb 2023

Efter rekordår: Antallet af børsnoteringer på Nasdaq Copenhagen faldt markant i 2022

Torben Jensen, partner og ekspert i børsnoteringer hos PwC.

Pressemeddelelse

10.2.2023 06:00:00 CET | PwC

Antallet af børsnoteringer på Nasdaq Copenhagen tog en opbremsning i 2022 efter et ekstraordinært rekordår i 2021. I 2022 var der 3 noteringer på Nasdaq Copenhagen mod 26 noteringer i 2021. Et større fokus på værdisætninger, usikkerhed og udfordrende markedsforhold har holdt investorerne og børsnoteringerne tilbage, lyder det fra PwC.

Efter et helt usædvanligt 2021 er antallet af børsnoteringer skrumpet markant både globalt og i Danmark. Det blev til tre noteringer på Nasdaq Copenhagen; to noteringer på hovedmarkedet og en enkelt på First North, og globalt faldt antallet af børsnoteringer fra 2.682 i 2021 til 1.154 i 2022. Målt på børsnoteringsværdi har 2022 været det børsår med lavest aktivitet siden 2016 med en samlet global værdi på 173 mia. dollars. I 2021 var der børsnoteringer på en værdi af 608 mia. dollars, viser PwC’s IPO Watch Europe.

Et meget volatilt og usikkert marked satte sit præg på børsnoteringsåret. Krigen i Ukraine, den høje inflation og de stigende renter har skabt usikkerhed på markedet, og samtidig gjort det svært at prissætte virksomheder. Det har medført, at børsnoteringerne enten er blevet aflyst eller udskudt,” siger Torben Jensen, partner og ekspert i børsnoteringer hos PwC, og fortsætter:

Virksomhederne ser stadig muligheder i at benytte kapitalmarkedet som finansiering, men virksomhederne har foreløbigt lagt børsplanerne på hylden og afventer et mere stabilt marked. Når markedet igen vender, er det vigtigt, at de fremtidige danske børskandidater har brugt tiden på at forberede sig og gøre hele organisationen parat til en børsnotering.

Recession, inflation og renteniveau styrer markedet i 2023

IPO Watch Europe viser, at markedsstemningen for børsnoteringer i 2023 i høj grad vil være præget af, hvordan inflationen udvikler sig, hvordan centralbankerne håndterer renten samt omfanget og varigheden af en recession.

Et optimistisk scenarie med en aftagende inflation, mere lempelig rentepolitik fra centralbankerne og en kortvarig recession vil sætte skub i børsnoteringerne igen. Omvendt vil et mere pessimistisk scenarie gør det markant mere udfordrende for de børsinteresserede virksomheder,” siger Torben Jensen.

Stort fald i børsnoteringer på Nasdaq Nordic

Antallet af børsnoteringer på Nasdaq Nordic, der omfatter Nasdaq Stockholm, Nasdaq Helsinki, Nasdaq Iceland og Nasdaq Copenhagen, faldt knap 70 % fra 2021 til 2022. I 2021 var der 189 noteringer mod 59 noteringer på Nasdaq Nordic i 2022. 

Medmindre en virksomhed er presset til at fremskaffe kapital, kan virksomheder typisk frit time deres børsnotering. Det betyder, at en virksomhed sagtens kan vente et eller flere år for at time de mest optimale børsforhold, før de indtræder på børsen, og det er derfor naturligt, at vi i dårlige tider, ser et drastisk fald i børsnoteringer. Når markedet vender igen, har vi en tro på, at såvel det danske som det globale markedet igen vil rette sig,” afslutter Torben Jensen.

I Europa faldt antallet af børsnoteringer fra 422 noteringer i 2021 til 102 noteringer i 2022, ligesom børsnoteringsværdien faldt fra 75 mia. euro i 2021 til euro 15,6 mia. euro i 2022.

Andre læser også

Vores naturgasforbrug fortsætter med at falde Det danske forbrug af naturgas faldt 3,6 procent sidste år, samtidig med at vi ... Læs mere
EL-leder kalder EU-valg for mistillidserklæring til regeringen Regeringen bør udskrive valg efter ”mistillidserklæring” ved EU-valg, mene... Læs mere
Hver anden ansøger til erhvervsuddannelse har over tre kvarter til skole Knap halvdelen af alle ansøgere til erhvervsuddannelserne har mere end 45 minut... Læs mere
Meta udsætter træning af kunstig intelligens i Europa efter kritik Efter pres fra datasikkerhedsmyndigheder udskyder Meta planer om at anvende brug... Læs mere
Novo-topchef skal forklare sig om høj pris på lægemidler i Senatet Lars Fruergaard Jørgensen har sagt ja til at svare på spørgsmål om prissætn... Læs mere