Pressemeddelelse

fre, 10 feb 2023

Efter rekordår: Antallet af børsnoteringer på Nasdaq Copenhagen faldt markant i 2022

Torben Jensen, partner og ekspert i børsnoteringer hos PwC.

Pressemeddelelse

10.2.2023 06:00:00 CET | PwC

Antallet af børsnoteringer på Nasdaq Copenhagen tog en opbremsning i 2022 efter et ekstraordinært rekordår i 2021. I 2022 var der 3 noteringer på Nasdaq Copenhagen mod 26 noteringer i 2021. Et større fokus på værdisætninger, usikkerhed og udfordrende markedsforhold har holdt investorerne og børsnoteringerne tilbage, lyder det fra PwC.

Efter et helt usædvanligt 2021 er antallet af børsnoteringer skrumpet markant både globalt og i Danmark. Det blev til tre noteringer på Nasdaq Copenhagen; to noteringer på hovedmarkedet og en enkelt på First North, og globalt faldt antallet af børsnoteringer fra 2.682 i 2021 til 1.154 i 2022. Målt på børsnoteringsværdi har 2022 været det børsår med lavest aktivitet siden 2016 med en samlet global værdi på 173 mia. dollars. I 2021 var der børsnoteringer på en værdi af 608 mia. dollars, viser PwC’s IPO Watch Europe.

Et meget volatilt og usikkert marked satte sit præg på børsnoteringsåret. Krigen i Ukraine, den høje inflation og de stigende renter har skabt usikkerhed på markedet, og samtidig gjort det svært at prissætte virksomheder. Det har medført, at børsnoteringerne enten er blevet aflyst eller udskudt,” siger Torben Jensen, partner og ekspert i børsnoteringer hos PwC, og fortsætter:

Virksomhederne ser stadig muligheder i at benytte kapitalmarkedet som finansiering, men virksomhederne har foreløbigt lagt børsplanerne på hylden og afventer et mere stabilt marked. Når markedet igen vender, er det vigtigt, at de fremtidige danske børskandidater har brugt tiden på at forberede sig og gøre hele organisationen parat til en børsnotering.

Recession, inflation og renteniveau styrer markedet i 2023

IPO Watch Europe viser, at markedsstemningen for børsnoteringer i 2023 i høj grad vil være præget af, hvordan inflationen udvikler sig, hvordan centralbankerne håndterer renten samt omfanget og varigheden af en recession.

Et optimistisk scenarie med en aftagende inflation, mere lempelig rentepolitik fra centralbankerne og en kortvarig recession vil sætte skub i børsnoteringerne igen. Omvendt vil et mere pessimistisk scenarie gør det markant mere udfordrende for de børsinteresserede virksomheder,” siger Torben Jensen.

Stort fald i børsnoteringer på Nasdaq Nordic

Antallet af børsnoteringer på Nasdaq Nordic, der omfatter Nasdaq Stockholm, Nasdaq Helsinki, Nasdaq Iceland og Nasdaq Copenhagen, faldt knap 70 % fra 2021 til 2022. I 2021 var der 189 noteringer mod 59 noteringer på Nasdaq Nordic i 2022. 

Medmindre en virksomhed er presset til at fremskaffe kapital, kan virksomheder typisk frit time deres børsnotering. Det betyder, at en virksomhed sagtens kan vente et eller flere år for at time de mest optimale børsforhold, før de indtræder på børsen, og det er derfor naturligt, at vi i dårlige tider, ser et drastisk fald i børsnoteringer. Når markedet vender igen, har vi en tro på, at såvel det danske som det globale markedet igen vil rette sig,” afslutter Torben Jensen.

I Europa faldt antallet af børsnoteringer fra 422 noteringer i 2021 til 102 noteringer i 2022, ligesom børsnoteringsværdien faldt fra 75 mia. euro i 2021 til euro 15,6 mia. euro i 2022.

Andre læser også

Hundredvis evakueres efter muligt gasudslip i Säpo-hovedkvarter Politi undersøger mystisk lugt i den svenske efterretningstjenestes hovedkvarte... Læs mere
Navalnyjs mor blev stillet ultimatum om sønnens begravelse Navalnyjs mor kræver at blive behandlet i henhold til loven i forbindelse med b... Læs mere
33 indere sigtes for at mangle arbejdstilladelse på byggeplads Efter aktion på byggeplads i Esbjerg i februar er 33 indiske arbejdere sigtet f... Læs mere
Tysk parlament har stemt for legalisering af hash En delvis legalisering af dyrkning og besiddelse af hash bliver gældende fra 1.... Læs mere
Tv-serie om Harry Potter ventes at få premiere i 2026 Warner Bros. Discovery og Harry Potter-forfatter J.K. Rowling mødtes for nylig ... Læs mere