Pressemeddelelse

tor, 02 feb 2023

DI: Danmark skaber færre virksomheder med høj vækst

Adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI. Foto: Büro Jantzen/Mads Joakim

Pressemeddelelse

Alt for få danske iværksættere og nye virksomheder går videre fra ”Løvens hule” og vokser sig store og skaber vækst og job. En ny undersøgelse fra Dansk Industri viser, at antallet af virksomheder med høj vækst ligger på det laveste niveau i syv år.

Siden 2012 er Danmark faldet fra en 9. plads i Europa, når det gælder højvækstvirksomheder, til en 22. plads, viser DI’s undersøgelse.

- Det er ærligt talt en dårlig nyhed. Vi har hårdt brug for at styrke iværksætteriet og at flere virksomheder vokser sig store og skaber arbejdspladser og vækst i vores samfund. Vi har en ambition om, at Danmark skal være blandt de bedste lande i verden at starte egen virksomhed og de her tal viser, hvor vigtigt det er, at regeringen kommer med en ny iværksætteristrategi, som jo er en del af regeringsgrundlaget, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI.

Dansk Industri samler onsdag over 100 danske iværksættere for at kick-starte debatten op til regeringens kommende iværksætterstrategi. Det sker på en konference, hvor også politikere og eksperter deltager og hvor iværksætterstrategien er på dagsordenen.

Halter efter nabolande

I en international målestok står det også skidt til med højvækstvirksomhederne i Danmark sammenlignet med nabolandene. DI’s undersøgelse viser, at Danmark halter efter lande som Sverige, Holland, Norge og Finland, når det gælder om at skabe virksomheder med høj vækst.

I Danmark var det i perioden 2017 til 2020 blot 8,4 procent af virksomhederne, som var i stand til at præstere en årlig vækst i beskæftigelsen på mindst 10 procent og som havde mindst 10 ansatte fra start af – en udvikling som kendetegner højvækstvirksomheder. I Sverige var andelen næsten det dobbelte.

Lettere at rejse kapital

- Det kræver en kæmpestor risikovillighed at starte egen virksomhed. Vi har brug for at endnu flere tør vove sig ud i det. Derfor skal vi gøre hvad vi kan for at skabe gode betingelser for at starte virksomhed og give virksomhederne et bedre fundament for at opnå hurtigere vækst. F.eks. skal det efter vores mening være lettere at rejse kapital til vores startups og det kræver nok at vi kigger på skattelovgivningen, siger Lars Sandahl Sørensen.

Iværksætter-konferencen i DI onsdag skal munde ud i en række konkrete forslag til at gøre Danmark til et bedre iværksætterland, som efterfølgende overrækkes erhvervsminister Morten Bødskov.

Andre læser også

Biden: USA vil forebygge en optrapning af konflikten i Mellemøsten Iraks premierminister siger i Washington, at hans land ønsker at udbygge relati... Læs mere
Våbenansvarlig på Baldwin-film får 18 måneders fængsel Hannah Gutierrez-Reed var våbenansvarlig under produktionen af "Rust", hvor en ... Læs mere
Israel ser flere mulige reaktioner på iransk angreb Medie: Israel søger efter en reaktion, som er smertelig for Iran, men som ikke ... Læs mere
Aktieinvestorer tror på at situationen i Mellemøsten ikke eskalerer Investorer mener ikke, at situationen i Mellemøsten eskalerer yderligere, siger... Læs mere
Høns og gæs må igen sættes fri efter risiko for fugleinfluenza Fødevarestyrelsen ophæver krav om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal væ... Læs mere