Pressemeddelelse

tir, 28 mar 2023

Dansk innovation får topplacering

"Danske virksomheder klarer sig godt i det innovative kapløb," siger Flemming Kønig Mejl, enhedschef for politik, jura og internationalt arbejde i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Pressemeddelelse

28.3.2023 06:00:00 CEST | Patent- og Varemærkestyrelsen

Vestas, Novozymes og Topsoe har leveret største bidrag til, at Danmark kan indtage europæisk tredjeplads målt på antallet af patentansøgninger sidste år. 3Shape, der producerer 3D-scannere til tandlægeindustrien, blander sig for første gang med de største virksomheder i Danmark.

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra den Europæiske Patentmyndighed, EPO, hvor opfindere kan få udstedt patenter der gælder i op til 39 lande.

Samlet set blev der i 2022 indsendt 2622 europæiske patentansøgninger fra danske ansøgere. Det er en lille stigning på 0,6 pct. sammenlignet med året før og nok til, at danske virksomheder rangerer helt i top målt på antal ansøgninger per million indbyggere. Dermed ligger Danmark foran lande som Holland, Finland og Tyskland, kun overgået af Schweiz og Sverige.

”Det er rigtig flot, at danske virksomheder klarer sig så godt i det innovative kapløb. Patenter er vigtige for at få afsat danske løsninger og produkter på eksportmarkederne. De er med til at beskytte virksomheder mod kopiering og har stor betydning for, om en virksomheds markedsandele øges, så det er glædeligt, at man fortsat har investeret i innovation og patenter selv under de sidste års vanskelige vilkår,” siger Flemming Kønig Mejl, enhedschef for politik, jura og internationalt arbejde i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Årets højdespringer

Virksomheden 3Shape, der sælger håndholdte mundscannere til tandklinikker, er en af årets højdespringere og er med 51 patentansøgninger for første gang blandt de ti virksomheder i Danmark, der søger flest patenter hos EPO.

”Det er virkelig en positiv nyhed. Det er meget usædvanligt, at vi ser en virksomhed vokse sig så stor på så kort tid og samtidig blande sig med de mest patentaktive virksomheder i Danmark. Det er den type højvækstvirksomheder, vi ønsker flere af i Danmark,” siger Flemming Kønig Mejl.

Virksomheden blev etableret i år 2000 af to dimittender, Nikolaj Deichmann og Tais Clausen, og har nu mere end 2.000 ansatte, en tilstedeværelse i 50 lande og hovedkvarter i København.

”3shape er en innovativ aktør indenfor digital tandpleje. Vi er en del af en industri i hurtig udvikling, og derfor er det altafgørende, at vi fokuserer på at udvikle innovative løsninger til markedet og beskytte vores ideer med patenter. Vores øgede patentaktivitet spiller en væsentlig rolle i vores bestræbelser på at forblive markedsleder i en stærkt konkurrencepræget industri og ikke mindst i vores bestræbelser på at flytte grænserne for den teknologi og de produkter, der skal bruges til at yde den bedst mulige behandling af patienter,” siger Arun Negi, Director IP i 3Shape.

Foruden 3Shape er ingredienskoncernen Chr. Hansen og Ambu, der producerer engangsudstyr til hospitaler og præhospitaler, i år trådt ind i top 10 med henholdsvis 57 og 50 patentansøgninger. 

Vestas indtager førsteplads for andet år i træk

Vindmølleproducenten Vestas indtager førstepladsen med 176 ansøgninger og er dermed den mest patentaktive ansøger for andet år i træk. Novozymes er som sidste år på en anden plads med 107 ansøgninger, mens Topsoe har taget et spring på to pladser op og er nu med 98 ansøgninger en af top tre over de mest patentaktive virksomheder i Danmark.

”Tallene bekræfter endnu engang, at energiteknologi og life science er nogle af Danmarks styrkepositioner og områder, hvor innovationen virkelig drives frem, og arbejdspladser skabes. Men vi kan også se en stor og interessant vækst i patentaktiviteten inden for andre områder som for eksempel ”computerteknologi,” udtaler Flemming Kønig Mejl.

Høreapparatproducenten Oticon er faldet med fem pladser, og virksomheden ligger nu på en 6. plads, mens Coloplast, VKR Holding og GN Hearing helt er udgået af top ti-oversigten.

Læs EPO’s samlede Patent Index 2022 her

Fakta:

Topansøgere ved EPO i 2022 – Danmark

TOP 10

 1. Vestas 176
 2. Novozymes 107
 3. Topsoe 98
 4. Novo Nordisk 96
 5. Danmarks Tekniske Universitet 82
 6. Danfoss 80
 7. Oticon 72
 8. Chr. Hansen 57
 9. 3Shape 51
 10. AMBU 50

Topansøgere ved EPO i 2021 – Danmark

TOP 10

 1. Vestas 163
 2. Novozymes 107
 3. Oticon 107
 4. Novo Nordisk 89
 5. Haldor Topsøe 75
 6. GN Hearing 67
 7. VKR Holding 60
 8. Danfoss 59
 9. Danmarks Tekniske Universitet 59
 10. Coloplast 46

Andre læser også

Antallet af unge uden job og uddannelse er stagneret 6,3 procent af de 15 til 24-årige havde hverken job eller uddannelse i 2023. De... Læs mere
Valgplakater fik kort levetid i København før gerningsmænd rev dem ned Der er tale om plakater fra partier som Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Mod... Læs mere
Messerschmidt vil forlade klimaloven i dag hvis ministeren ønsker det Hvis klimaminister Lars Aagaard er træt af DF i aftalen om klimaloven, er Messe... Læs mere
SF erkender: Plan om Kosovo-fængsel er en dårlig ide Forsøget på at leje fængselspladser i Kosovo er fortsat besværet, og nu er d... Læs mere
Partier opfordrer DF til at forlade klimalov efter trussel Dansk Folkeparti skal være velkommen til at forlade klimaloven, for de bidrager... Læs mere