Pressemeddelelse

tir, 07 feb 2023

DI: Der er brug for et EU-forbud mod PFAS nu

DI: Der er brug for et EU-forbud mod PFAS nu

Pressemeddelelse

7.2.2023 11:25:50 CET | DI - Dansk Industri

EU vil forbyde PFAS. I årevis har DI arbejdet for et EU-forbud mod PFAS i forbrugerprodukter, og det er bydende nødvendigt, at et sådant forbud bliver lavet på europæisk niveau, da det ikke batter meget med et nationalt forbud mod PFAS, mener landets største erhvervsorganisation DI.

I dag har fem EU-medlemslande fremsat et forslag om et forbud mod anvendelse af PFAS. Der findes mere end 10.000 forskellige kemiske stoffer, der går under betegnelsen PFAS. De bruges i mange af vores forbrugerprodukter og findes i vores miljø, og de er uhyre svære at nedbryde i naturen.

En meget stor del af den PFAS, vi har i Danmark, er transporteret over grænsen med vandet, i luften og i de produkter, vi bruger. Derfor er det utroligt vigtigt med et EU-forbud mod PFAS og ikke blot et nationalt forbud, mener DI.

- Udfordringen med PFAS er kompleks og presserende, og forureningen kender ingen grænser. Der skal sættes en prop i udledningerne, og det gør vi mest effektivt med et EU-forbud mod PFAS i forbrugerprodukter, siger Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i DI.

DI har i mange år talt for et EU-forbud mod PFAS. I Danmark har spørgsmålet om et nationalt forbud mod PFAS fyldt meget og er blevet præsenteret som en løsning på Danmarks udfordringer med PFAS. Men ifølge DI’s miljøpolitiske chef er et nationalt forbud ikke ambitiøst nok.

- Meget af den PFAS, vi har i Danmark, kommer fra andre lande, og krydser grænsen med luft, vand og transport. En enegang vil heller ikke batte særligt meget. I stedet skal vi bruge kræfterne på at presse på i EU for at få forbuddet på plads – og gerne hurtigt, siger Karin Klitgaard.

Hun påpeger også, at en eventuel beslutning om at indføre et nationalt forbud, kan blive underkendt i EU.

- Der findes flere eksempler på, at Danmark har forsøgt sig med et nationalt forbud, som derefter er blevet underkendt i EU. Det er vores klare vurdering, at det også sagtens kan ske, hvis Danmark indfører et nationalt forbud mod PFAS, fordi det vil stride mod reglerne for det indre marked, siger Karin Klitgaard.

Det forslag, der er fremsat i dag i EU, er omfattende og inkluderer alle anvendelser. Enkelte brancher er dog undtaget. Det gælder blandt andet noget medicinsk udstyr. Forslaget kommer i høring i et halvt år, og der skal udføres konsekvensanalyser, før forslaget kan fremsættes til behandling i EU-parlamentet formentlig i foråret 2024. Et EU-forbud vil derfor kunne få effekt i 2026.

- Der findes PFAS i utroligt mange produkter, som vi alle sammen bruger hver dag. Det findes i vores cykler, regntøj, batterier og medicinaludstyr. Det er ikke sundhedsskadeligt at gå med eksempelvis regntøj, der indeholder PFAS, eller cykle på en cykel, der er smurt med tefal-cykelolie. Men det er skadeligt, når stofferne rammer naturen, f.eks. når vi skiller os af med regntøjet og brænder det. Derfor skal vi fremadrettet sikre, at PFAS bliver behandlet forsvarligt, så vi ikke skader vores miljø og sundhed, siger Karin Klitgaard.

- Mens vi kæmper for EU-forbud mod PFAS, skal vi skrue markant op for kildeopsporing og rensning af fortidens synder. Altså en kæmpe oprydning. Det er Miljøstyrelsen og virksomhederne i fuld gang med, men vi ved ikke nok til at sætte målrettet ind. Vi har virksomheder i Danmark, der specialiserer sig i netop det og de kompetencer får vi hårdt brug for, siger Karin Klitgaard.

Andre læser også

Guld: En tidssvarende investering og smedning af elegance Guld har altid været et symbol på rigdom, magt og skønhed. Fra tidernes morge... Læs mere
Folketinget godkender flere penge til kongehuset efter tronskifte Kongehuset skal udvikle sig, og det vil koste, hvorfor Folketinget ønsker at af... Læs mere
Minister om EM-arrangementer på storskærm: TV 2 har betalt i dyre domme EM starter om to uger, men det bliver uden større arrangementer uden for barer ... Læs mere
Medie: Mærsk og DSV er blandt sidste fire mulige købere af tysk gigant I kommende uger kan budgivere give bindende bud på DB Schenker, lyder det fra D... Læs mere
Venstre-kandidat trækker sig kort før valg efter russerhistorier Med under to uger til valgdagen har Alexandra Sasha trukket sig kandidat. Det sk... Læs mere