Pressemeddelelse

tir, 27 jun 2023

Den nye Erhvervspulje har hjulpet virksomheder med at spare 46.000 tons CO2 årligt

Den nye Erhvervspulje har hjulpet virksomheder med at spare 46.000 tons CO2 årligt

Pressemeddelelse

27.6.2023 13:32:39 CEST | Energistyrelsen

Erhvervspuljen har i sin nye form indtil videre hjulpet det danske erhvervsliv med at spare mere end 46.000 tons CO2 årligt, viser tal fra Energistyrelsen. Der er nu givet tilsagn om mere end halvdelen af tilskudspuljens midler efter stor efterspørgsel. Det er meget tilfredsstillende, at midlerne hurtigt kommer ud og bidrager til virksomhedernes grønne omstilling, mener Energistyrelsen.

Det danske erhvervsliv har sat skub i den grønne omstilling til gavn for klimaet og energiforsyningen. Denne udvikling er blandt andet støttet af den Erhvervspulje, som åbnede i en ny og forbedret udgave 1. november 2022. Puljen giver tilskud til næsten alle typer projekter, der sparer energi eller CO2 fra energirelaterede udledninger.

Nye tal fra Energistyrelsen viser, at Erhvervspuljen i sin nye form samlet set har hjulpet virksomheder med at spare mere end 46.000 tons CO2 årligt og at der nu er ansøgt om mere end halvdelen af de samlede midler i puljen i år, som er på 385 millioner kroner. Kontorchef i Energistyrelsen med ansvar for Erhvervspuljen, Rikke Reumert Schaltz, glæder sig over udviklingen:

”Erhvervspuljen er sat i verden for at hjælpe danske virksomheder med at spare energi og CO2, og det er meget tilfredsstillende, at tilskudspuljen netop bidrager til at accelerere virksomhedernes grønne omstilling, nedbringe energiforbruget og hjælper virksomhederne med at lave betydelige grønne investeringer.”

Arla er en af de virksomheder, som har fået støtte fra Erhvervspuljen til store innovative energisparende projekter. Det tæller blandt andet en af verdens første højtemperatur-varmepumper i et tørretårn til mælkepulverproduktion.

Morten Vagner, der er Energy- & Sustainability Manager i Danmark i Arla AMBA, siger:

”Arlas ambition er at blive klimaneutrale i 2050. Som et skridt på vejen skal vi reducere vores direkte og indirekte udledninger af CO2e med 63 procent på Scope 1 & 2, inden udgangen af 2030 i forhold til 2015. Vi har iværksat en lang række tiltag for at reducere vores klimaaftryk. Vi er glade for støtten fra Erhvervspuljen, som har været med til at muliggøre investeringer af anseelig størrelse og accelereret den grønne udvikling og innovation.”

Ansøgningsproces er blevet mindre kompleks

Erhvervspuljen blev første gang oprettet med Energiaftalen 2018 som tilskudspulje til dansk erhvervsliv på samlet 3,5 milliarder kroner, der løber frem til 2029. Reglerne for Erhvervspuljen blev ændret den 1. november 2022 for at gøre ansøgningsprocessen mindre kompleks.

Det har øget hastigheden fra ansøgning til realiseringen af de energibesparende projekter, siger Morten Vagner:

”Vores oplevelse er, at puljen er blevet nemmere at søge end tidligere. Det gør processen fra ansøgning til bevilling noget lettere, hvilket betyder, at projekterne hurtigere bliver realiseret, så vi kan få nedbragt CO2e-udledningen.”

Rikke Reumert Schaltz understreger, at Energistyrelsen netop har arbejdet indgående med at få accelereret ansøgningsprocessen uden at gå på kompromis med de dokumentationskrav, der er nødvendige for at få støtte.

”Vi ved, at danske virksomheder har ambitionerne og viljen til at omstille sig og reducere klimaaftrykket. Det skal Erhvervspuljen bidrage til at hjælpe på vej. Vi oplever stor efterspørgsel fra virksomhederne og ser frem til fortsat at omsætte puljens midler til konkrete energi- og CO2-besparelser.”

Andre læser også

Vores naturgasforbrug fortsætter med at falde Det danske forbrug af naturgas faldt 3,6 procent sidste år, samtidig med at vi ... Læs mere
EL-leder kalder EU-valg for mistillidserklæring til regeringen Regeringen bør udskrive valg efter ”mistillidserklæring” ved EU-valg, mene... Læs mere
Hver anden ansøger til erhvervsuddannelse har over tre kvarter til skole Knap halvdelen af alle ansøgere til erhvervsuddannelserne har mere end 45 minut... Læs mere
Meta udsætter træning af kunstig intelligens i Europa efter kritik Efter pres fra datasikkerhedsmyndigheder udskyder Meta planer om at anvende brug... Læs mere
Novo-topchef skal forklare sig om høj pris på lægemidler i Senatet Lars Fruergaard Jørgensen har sagt ja til at svare på spørgsmål om prissætn... Læs mere