Pressemeddelelse

ons, 08 mar 2023

DI Digital på kvindernes kampdag: Hver fjerde it-konsulent er kvinde – det er ikke godt nok

Branchedirektør for DI Digital Rikke Hougaard Zeberg

Pressemeddelelse

8.3.2023 08:00:00 CET | DI Digital

DI’s branche for tech-virksomheder, DI Digital, blæser til kamp for flere kvinder inden for it i dansk erhvervsliv. Kun hver fjerde it-konsulent er kvinde – det er et problem for virksomhederne, der mangler it-specialister og det er et demokratisk problem, lyder det fra DI Digital, der nu har startet en kampagne i forbindelse med kvindernes internationale kampdag den 8. marts for at tiltrække flere kvinder til de mange ledige it-jobs.

- Når teknologi fylder så meget i vores hverdag, så er det et demokratisk problem, at udviklingen af f.eks. nye digitale løsninger er en lukket fest for mænd. Samtidig har erhvervslivet i lang tid oplevet desperat mangel på it-arbejdskraft. 

- Derfor skal vi som erhvervsliv selv tage et større ansvar for at gøre det attraktivt for kvinder at vælge en it-arbejdsplads i det private erhvervsliv, siger branchedirektør Rikke Hougaard Zeberg, DI Digital.

Virksomhederne skal oppe sig

Kvinder er også stærkt i undertal på de videregående it-uddannelser. Seneste optagelsestal viser, at blot en ud af fem optagede på datalogi på Københavns Universitet er kvinde og på IT-Universitetets uddannelse i softwareudvikling er kun hver fjerde af de optagne kvinde.

I DI Digitals kampagne for flere kvinder i it kommer kvindelige rollemodeller med en række gode råd til virksomhederne om hvad de kan de gøre for at tiltrække flere kvinder.

- Virksomhederne skal oppe sig hvis de vil tiltrække flere kvinder. Men både erhvervslivet og uddannelserne skal være meget bedre til at vise, at tech-branchen også er relevant og ikke mindst attraktiv for kvinder, siger Rikke Hougaard Zeberg.

It er med til at løse klimakrise

- Virksomheder og uddannelsesinstitutionerne skal tage ansvar for at skabe et mere inkluderende miljø og være bedre til at vise anvendelsesmulighederne ved it i stedet for et snævert fokus på teknologi og proces – f.eks. vise at it er med til at løse klimakrisen og andre akutte problemer i samfundet. Erfaring viser, at den tilgang til teknologi er særligt motiverende for kvinder, siger Rikke Hougaard Zeberg.

Mere end 8 ud af 10 it-virksomheder oplever ifølge en undersøgelse fa DI Digital og Rambøll store udfordringer med at rekruttere it-specialister, ligesom it-specialister også i stigende omfang efterspørges hos alle andre virksomheder. Rekrutteringsproblemerne forstærkes af, at der er så få kvinder, der tilvælger tech.

Dell sætter mål

- Virksomhederne kan og skal gøre mere for at tiltrække flere kvinder til arbejdet med it. Tag f.eks. en virksomhed som it-virksomheden Dell Technologies, som har indført konkrete mål for diversitet både blandt medarbejderne og i ledelsen. Det er i mine øjne en godkendt indsats, siger Rikke Hougaard Zeberg.

En anden mulig løsning af problemet er ifølge DI at sætte teknologiforståelse på skemaet i folkeskolen. 

- Pigernes interesse for tech skal vækkes og fastholdes allerede i grundskolen. Derfor bør der indføres obligatorisk teknologiforståelse i folkeskolen – både som fag og som faglighed i andre fag, hvilket på den lange bane vil kunne gøre en forskel for kønsbalancen i tech, siger Rikke Hougaard Zeberg.

Andre læser også

Vores naturgasforbrug fortsætter med at falde Det danske forbrug af naturgas faldt 3,6 procent sidste år, samtidig med at vi ... Læs mere
EL-leder kalder EU-valg for mistillidserklæring til regeringen Regeringen bør udskrive valg efter ”mistillidserklæring” ved EU-valg, mene... Læs mere
Hver anden ansøger til erhvervsuddannelse har over tre kvarter til skole Knap halvdelen af alle ansøgere til erhvervsuddannelserne har mere end 45 minut... Læs mere
Meta udsætter træning af kunstig intelligens i Europa efter kritik Efter pres fra datasikkerhedsmyndigheder udskyder Meta planer om at anvende brug... Læs mere
Novo-topchef skal forklare sig om høj pris på lægemidler i Senatet Lars Fruergaard Jørgensen har sagt ja til at svare på spørgsmål om prissætn... Læs mere