Pressemeddelelse

man, 18 mar 2024

KL og DA enige om principper for fremtidens beskæftigelsessystem

Pressemeddelelse fra KL

18.3.2024 07:02:11 CET | KL

Kommunernes Landsforening og Dansk Arbejdsgiverforening foreslår seks principper, som bør være rammen for fremtidens beskæftigelsessystem. Principperne er ment som inspiration til det ekspertudvalg, som arbejder på et udkast til, hvordan beskæftigelsessystemet kan blive både bedre og billigere.

Den fornemste opgave i beskæftigelsessystemet er, at virksomhederne får de medarbejdere, som de har brug for, og ledige lykkes med at komme hurtigt i job. Opgaven skal løses i et tæt samspil med virksomhederne.

Det er kommunernes forening, KL, og DA helt enige om, og derfor lancerer de to organisationer nu seks fælles grundprincipper for, hvordan fremtidens beskæftigelsessystem bør se ud. Principperne er ment som inspiration til det ekspertudvalg under ledelse af professor Claus Thustrup Kreiner, som regeringen har nedsat for at komme med bud på, hvordan beskæftigelsessystemet kan blive både bedre og billigere.

Bag DA og KL’s fælles principper ligger også en enighed om, at beskæftigelsessystemet skal yde virksomhederne service i form af formidling af medarbejdere og bidrage til at øge det effektive udbud af arbejdskraft særligt på områder, hvor der er mangel på medarbejdere. Samtidig skal ledige, og andre borgere der modtager en offentlig ydelse, understøttes i deres jobsøgning og gennem brug af de mest effektive initiativer få højere sandsynlighed for at komme i arbejde.

Erik Simonsen, vicedirektør for beskæftigelse og arbejdskraft i DA, siger:

"I en tid, hvor vi både på kort og lang sigt kan se frem til alvorlig mangel på arbejdskraft, er det helt afgørende, at vi har et effektivt beskæftigelsessystem, som hjælper virksomhederne til at få de medarbejdere, som de har brug for. Det er også vigtigt for de ledige, at de hurtigst muligt kommer i job og bliver en del af arbejdsfællesskabet igen."

Peter Rahbæk Juel, formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg, siger:

"Beskæftigelsessystemet har nu og i fremtiden en helt central rolle med at matche ledige med jobåbninger og sikre arbejdskraft til danske virksomheder. Kommunerne kender de ledige og bærer det økonomiske ansvar, ligesom de kender det lokale arbejdsmarked og har den primære erfaring med virksomhedskontakten. Derfor er der brug for at fastholde kommunerne som den centrale og ansvarlige aktør på beskæftigelsesområdet."

De seks grundprincipper er:

  1. Ansvar for udførelse og ansvar for økonomi skal følges ad.

  2. Det overordnede ansvar skal forankres hos én offentlig myndighed, som både har det økonomiske ansvar og ansvaret for at visitere de relevante personer.

  3. Udførelsen af de konkrete indsatser kan ske hos forskellige operatører – for eksempel private aktører, a-kasser eller virksomheder.

  4. Operatørerne skal honoreres efter deres resultater. Innovation og konkurrence mellem operatørerne fremmes ved at give ledige, som er visiteret til den type indsats, mulighed for selv at vælge blandt de kvalificerede operatører.

  5. Kompleksitet og bureaukrati skal nedbringes gennem færre mål- og ydelsesgrupper. Der bør ske en markant reduktion i de mange proceskrav, som skaber unødigt mange målgrupper med forskelligt regelsæt.

  6. AI-værktøjer skal i højere grad bruges som beslutningsstøtte og til identifikation af relevante indsatser. Der skal desuden udvikles flere digitale selvbetjeningsløsninger for virksomheder og borgere for eksempel ved brug af AI-teknologi. Lovgivning og andre regler skal udformes, så de er gennemskuelige og i størst muligt omfang kan administreres digitalt.

Andre læser også

Biden: USA vil forebygge en optrapning af konflikten i Mellemøsten Iraks premierminister siger i Washington, at hans land ønsker at udbygge relati... Læs mere
Våbenansvarlig på Baldwin-film får 18 måneders fængsel Hannah Gutierrez-Reed var våbenansvarlig under produktionen af "Rust", hvor en ... Læs mere
Israel ser flere mulige reaktioner på iransk angreb Medie: Israel søger efter en reaktion, som er smertelig for Iran, men som ikke ... Læs mere
Aktieinvestorer tror på at situationen i Mellemøsten ikke eskalerer Investorer mener ikke, at situationen i Mellemøsten eskalerer yderligere, siger... Læs mere
Høns og gæs må igen sættes fri efter risiko for fugleinfluenza Fødevarestyrelsen ophæver krav om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal væ... Læs mere