Pressemeddelelse

fre, 17 feb 2023

Øget efterspørgsel efter sparring i takt med stigning i konkurser

Øget efterspørgsel efter sparring i takt med stigning i konkurser

Pressemeddelelse

17.2.2023 12:33:00 CET | Erhvervshus Nordjylland

Erhvervshus Nordjylland oplever en markant stigning i efterspørgslen efter hjælp og sparring fra virksomheder med faldende omsætning og en slunken kassekredit. Det sker i takt med, at de nyeste konkurstal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af konkurser stiger.

Antallet af konkurser blandt virksomheder har i januar 2023 været stigende. Med 274 konkurser i januar blandt aktive virksomheder på landsplan, er antallet af konkurser steget med 19,2% siden december 2022. Tallene bekræfter den tendens Erhvervshus Nordjylland har oplevet siden årsskiftet.

Et rekordstort antal nødlidte virksomheder har henvendt sig for at få hjælp til at finde vej gennem de udfordringer, de står med, og som kan være fatale på længere sigt.

”Vi har aldrig haft så mange henvendelser fra nordjyske virksomheder efter rådgivning i forhold til at komme igennem modgang, som vi har oplevet den seneste måneds tid. I januar og februar har vi haft henholdsvis atten og syv nye henvendelser. Det er det største antal sager i Nordjylland, jeg har haft”, fortæller Claus Hein, der er forretningsudvikler i Erhvervshus Nordjylland.

Samme billede tegner sig hos de øvrige regioner, hvor efterspørgslen, efter hjælp gennem tilbuddet Early Warning, er stigende. Gennem tilbuddet kan virksomheder få hjælp til, hvilke indsatser og løsninger, der kan vende modgang til medgang. Og hjælp til at komme sikkert videre, uanset om virksomheden ender med at lukke eller fortsætte.

Nogle brancher viser sig mere sårbare

Erhvervshus Nordjylland oplever, at konkurserne særligt rammer bestemte brancher. Det gælder bygge- og anlægsbranchen, detailhandlen, samt frisører, kosmetologer og restauranter. Disse typer af virksomheder er i større eller mindre målestok udfordret af de seneste års kriser.

”I krisetider, med stor økonomisk usikkerhed, sparer forbrugerne typisk inden for netop disse områder. Heldigvis kan vi allerede se en positiv effekt i forhold til de virksomheder, der havde kontakt med os i 2. halvår 2022. De er allerede bedre rustet, og vinder markeder efter den omstilling, de har gennemgået. Så det betaler sig at kigge sin virksomhed efter i sømmene. Der vil ofte være parametre, der kan justeres på i forhold til at skabe større indtjening”, forklarer Claus Hein.

Særlige opmærksomhedspunkter

Hvad der konkret skal til for at ændre modgang til medgang, afhænger ofte af, hvilken branche en virksomhed hører til, og selvfølgelig af de konkrete udfordringer, en virksomhed står over for. Alligevel er der nogle krisetegn, der er værd at være opmærksomme på. De er:

  • Falder omsætningen i virksomheden?
  • Er indtjeningen faldende?
  • Vokser kassekreditten?
  • Bliver moms og skat afregnet til tiden?
  • Er der likvider til at betale regninger til tiden?
  • Forlanger banken øget sikkerhed?

”Der er nogle helt konkrete pejlemærker, som alle med fordel bør holde øje med. Men ellers afhænger indsatserne af den enkelte virksomhed. Har den f.eks. store varelagre eller en stor maskinpark? Helt overordnet gælder det om at have likviditet nok til at kunne køre sin forretning videre – også i svære tider. Derfor er det bedre at sælge sine varer til reduceret pris, end slet ikke at få dem solgt. Det skaber likviditet, så regningerne kan betales. Markedsføringsbudgettet er også vigtigt at kigge på. Bruger man én krone på markedsføring, skal den give mere end én krone tilbage i omsætning”, fortæller Claus Hein.

Andre læser også

Biden: USA vil forebygge en optrapning af konflikten i Mellemøsten Iraks premierminister siger i Washington, at hans land ønsker at udbygge relati... Læs mere
Våbenansvarlig på Baldwin-film får 18 måneders fængsel Hannah Gutierrez-Reed var våbenansvarlig under produktionen af "Rust", hvor en ... Læs mere
Israel ser flere mulige reaktioner på iransk angreb Medie: Israel søger efter en reaktion, som er smertelig for Iran, men som ikke ... Læs mere
Aktieinvestorer tror på at situationen i Mellemøsten ikke eskalerer Investorer mener ikke, at situationen i Mellemøsten eskalerer yderligere, siger... Læs mere
Høns og gæs må igen sættes fri efter risiko for fugleinfluenza Fødevarestyrelsen ophæver krav om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal væ... Læs mere