Pressemeddelelse

tor, 16 feb 2023

Rekordmange lærlinge og virksomheder fandt hinanden i 2022

Rekordmange lærlinge og virksomheder fandt hinanden i 2022

Pressemeddelelse

16.2.2023 07:29:16 CET | DI - Dansk Industri

Der blev indgået 49.575 lærepladsaftaler i 2022. Dermed har rekordmange lærlinge og virksomheder fundet hinanden i 2022.

I 2022 er der indgået 49.575 lærepladsaftaler. Det er 611 flere lærepladsaftaler end året før, og der har aldrig tidligere været så mange i lære, som der var ved årsskiftet 2022/2023.

- Det vidner om, at der fortsat er stor efterspørgsel efter lærlinge og elever fra mange brancher. Faglærte medarbejdere står øverst på mange virksomheders ønskeliste, for faglærte er helt afgørende, når der skal rejses vindmøller, bygges bæredygtigt, produceres energibesparende løsninger eller transporteres varer energieffektivt, siger Signe Tychsen Philip, underdirektør i Dansk Industri.

Ved årsskiftet var 76.983 lærlinge og elever i lære i en privat eller offentlig virksomhed. Det er 10.000 flere end for blot fem år siden.

- De rekordhøje lærepladstal viser, at det på mange uddannelser rundt omkring i landet ikke er lærepladser der mangler, men elever og lærlinge til at bemande dem. Derfor er det også helt centralt, at kvaliteten i vores erhvervsuddannelserne styrkes, så optaget øges, og flere gennemfører en erhvervsuddannelse, siger Signe Tychsen Philip (DI).

Behovet for faglærte er stigende

Især det seneste år har der været fokus på, at flere virksomheder har vanskeligt ved at finde elever og lærlinge. Det afspejler sig også i, at der ved årsskiftet var 900 færre i skolepraktik end ved samme tid i 2021.

Hos entreprenørvirksomheden CG Jensen oplever man også et stigende behov for flere faglærte:

- Vi kigger ind i et marked med en lang række grønne projekter, men hvor det samtidig ikke står skrevet i granit, at vi kan blive ved med at rekruttere faglærte. Selvom ti procent af vores ansatte er lærlinge, så kan vi se, at vi skal bruge endnu flere for at have faglærte medarbejdere arbejdskraft nok til kunne levere på de kommende års meget store investeringer, siger bæredygtighedschef i CG Jensen Poul-Erik Olsen.

Derfor skal der ifølge DI fortsat være fokus på at rekruttere flere elever til erhvervsuddannelserne. DI ser meget gerne, at f.eks. flere ufaglærte studenter får øjnene op for de muligheder, som erhvervsuddannelserne giver. Ligesom flere kvinder skal se mulighederne i de tekniske erhvervsuddannelser.

- Vi skal blive bedre til at bryde med forældede opfattelser af kvindefag og mandefag, for vi går glip af et kæmpe potentiale, når der primært rekrutteres fra den ene del af befolkningen, siger Signe Tychsen Philip (DI).

Der er især kommet flere lærepladsaftaler inden for teknologi, byggeri og transport. Nogle af højdespringere er:

  • Vejgodstransport
  • Smed
  • Procesoperatør
  • Elektriker
  • Personvognsmekaniker

Andre læser også

Biden: USA vil forebygge en optrapning af konflikten i Mellemøsten Iraks premierminister siger i Washington, at hans land ønsker at udbygge relati... Læs mere
Våbenansvarlig på Baldwin-film får 18 måneders fængsel Hannah Gutierrez-Reed var våbenansvarlig under produktionen af "Rust", hvor en ... Læs mere
Israel ser flere mulige reaktioner på iransk angreb Medie: Israel søger efter en reaktion, som er smertelig for Iran, men som ikke ... Læs mere
Aktieinvestorer tror på at situationen i Mellemøsten ikke eskalerer Investorer mener ikke, at situationen i Mellemøsten eskalerer yderligere, siger... Læs mere
Høns og gæs må igen sættes fri efter risiko for fugleinfluenza Fødevarestyrelsen ophæver krav om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal væ... Læs mere