Pressemeddelelse

fre, 17 feb 2023

Stormen kan koste dyrt for dit byggeri

Stormen kan koste dyrt for dit byggeri

Pressemeddelelse

Det kan være dig selv, der skal dække skader, hvis stormen gør skade på byggeriet, så kig dig for, lyder rådet fra DI Byggeri.

Stormen Otto vil ramme Danmark i løbet af fredagen, og visse steder kan det være med orkanstyrke. Hvis du er i gang med at bygge hus eller en udendørs renovering, kan stormen gøre skade på arbejdet eller materialerne, og du risikerer selv at stå med regningen, hvis ikke du kigger dig for.

- Udgangspunktet er, at entreprenøren har risikoen for skader på arbejdet som følge af vinden, indtil aflevering af byggeriet til bygherren har fundet sted, fortæller Louise Dahl Krath Jensen, underdirektør i DI Byggeri.

- Men har du lavet en entrepriseaftale med entreprenøren – f.eks. AB-Forbruger, som er den mest oplagte til forbrugere – så forpligter du dig selv til at tegne en stormskadeforsikring, som skal dække skaderne fortæller Louise Dahl Krath Jensen.

Hun rådgiver byggevirksomhederne i DI Byggeri, og hun har set eksempler på tvister mellem parterne, hvis stormen har raset byggepladsen.

- Problemet opstår, når bygherren tror, at alle skader er dækket af entreprenørens forsikring eller via Byg Garanti-ordningen. Men har man indgået en entrepriseaftale, så fanger bordet, og så er det med at få tegnet en stormskadeforsikring, ellers risikerer man at stå tilbage med en regning for flere hundredtusind kroner, siger Louise Dahl Krath Jensen.

Storm kan forsinke byggeriet

Byggeriet kan også blive forsinket af stormen, og her vil entreprenøren måske have ret til at forlænge tidsfristen på dit byggeri, hvis vinden på byggepladsen må siges at have været usædvanlig, dvs. at vinden er forekommet i ”væsentligt større omfang, end det er sædvanligt for den pågældende årstid og egn”, som det fx står i entrepriseaftalen AB-Forbruger.

- Om det så er tilfældet vil altid bero på en konkret vurdering, og her vil man ofte indhente statistisk data fra DMI, forklarer Louise Dahl Krath Jensen.

- Selvom vinden har været usædvanlig, vil entreprenøren dog kun have ret til tidsfristforlængelse, hvis han samtidig kan bevise, at de pågældende vindforhold rent faktisk også har medført forsinkelse med en aftalt termin. Der skal med andre ord være en årsagssammenhæng, som vi siger i juraen.

Hvis entreprenøren mener at have ret til tidsfristforlængelse, skal han gøre bygherren opmærksom på det. Det kan f.eks. ske på et byggemøde, hvor det også bliver ført til referat, men det kan også bare være på f.eks. en mail.

- Entreprenøren har dog ikke ret til mere tid, hvis der i forvejen er aftalt ”vejrligsspilddage” med bygherren, og at disse dage kan rumme forsinkelsen, lyder det fra DI Byggeris underdirektør.

Stormen Otto ventes ifølge DMI at ramme Nordjylland som den første landsdel ved 15-tiden.

Andre læser også

Biden: USA vil forebygge en optrapning af konflikten i Mellemøsten Iraks premierminister siger i Washington, at hans land ønsker at udbygge relati... Læs mere
Våbenansvarlig på Baldwin-film får 18 måneders fængsel Hannah Gutierrez-Reed var våbenansvarlig under produktionen af "Rust", hvor en ... Læs mere
Israel ser flere mulige reaktioner på iransk angreb Medie: Israel søger efter en reaktion, som er smertelig for Iran, men som ikke ... Læs mere
Aktieinvestorer tror på at situationen i Mellemøsten ikke eskalerer Investorer mener ikke, at situationen i Mellemøsten eskalerer yderligere, siger... Læs mere
Høns og gæs må igen sættes fri efter risiko for fugleinfluenza Fødevarestyrelsen ophæver krav om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal væ... Læs mere