Topledere

man, 20 feb 2023

Færre topledere i detail- og forbrugsbranchen tror på vækst i egen virksomhed

Henrik Trangeled Kristensen, partner og detailhandelsekspert i PwC

Pressemeddelelse

20.2.2023 06:00:00 CET | PwC

På blot et år er andelen af topledere i detail- og forbrugsbranchen, der tror på vækst i egen virksomhed, faldet markant. 1 ud af 3 af toplederne vurderer derudover, at deres virksomhed ikke vil være økonomisk levedygtig om 10 år, hvis de fortsætter samme retning. Det får toplederne til at investere i automatisering, nye teknologiske løsninger og upskilling af medarbejdere, der skal være med til at sikre virksomheden til fremtiden, viser PwC’s CEO Survey 2023.

Optimismen blandt topledere i detail- og forbrugsbranchen er dalet det seneste år. 4 ud af 10 forventer i høj eller meget høj grad vækst i egen virksomhed de kommende 12 måneder mod knap 6 ud af 10 topledere sidste år. 33 % af toplederne i detail- og forbrugsbranchen vurderer derudover, at deres virksomhed ikke vil være økonomisk levedygtig om 10 år, hvis de fortsætter samme retning.

PwC’s CEO Survey viser, attoplederne i detail- og forbrugsbranchen er blevet mere pessimistiske. Uforudsigelig og den høje inflation påvirker hele branchen negativt. Selvom forbrugertilliden er steget lidt i slutningen af 2022, har den gennem hele året været rekordlav. Danskernes økonomiske bekymringer sætter sig i deres forbrug, og det rammer særligt virksomhederne i detail- og forbrugsbranchen,” fortæller Henrik Trangeled Kristensen, partner og detailhandelsekspert i PwC. 

Det er særligt ændringer i kundernes krav og præferencer (60 %), forstyrrelser i forsyningskæden (57 %) og mangel på arbejdskraft og kompetencer (52 %), som toplederne i høj eller meget høj grad forventer vil påvirke profitabiliteten i detail- og forbrugsbranchen de næste 10 år.

Vi har i de seneste år set, hvordan først krisen med COVID-19-pandemien, dernæst Ruslands invasion af Ukraine og senest den høje inflationskrise ændrer forbrugernes adfærd. Det er netop også ændringer i kundernes præferencer, som toplederne forventer vil påvirke profitabiliteten i deres virksomhed,” fortæller Henrik Trangeled Kristensen.

Økonomiske udfordringer og volatilitet

Toplederne i detail- og forbrugsbranchen har fokus på en række områder de kommende 12 måneder for at stå stærkere i den økonomisk usikre situation. Knap 4 ud af 10 vil genoverveje igangværende projekter og større tiltag, mens 30 % vil finde alternative leverandører. 2 ud 3 topledere har allerede hævet priserne på deres produkter, ligesom halvdelen allerede har fundet alternative leverandører. 

PwC’s CEO Survey viser, at toplederne har stort fokus på deres omkostninger, og hvordan de bedst muligt tackler volatilitet og økonomiske udfordringer. Selvom knap 70 % af toplederne allerede har hævet prisen på deres produkter, angiver hver femte topleder alligevel, at de overvejer at hæve priserne de kommende 12 måneder,” fortæller Henrik Trangeled Kristensen.

Der er særligt tre områder, som toplederne vil investere i de kommende 12 måneder. 4 ud 5 forventer at investere i automatisering af processer og systemer, 3 ud 4 vil investere i at upskille deres medarbejdere, mens 64 % forventer at implementere avanceret teknologi, herunder AI, Cloud mv.

“CEO Survey viser, at toplederne inden for detail- og forbrugerbranchen særligt vælger at investere i automatisering, der kan være med til at innovere og tilpasse virksomheden til fremtidens behov. Automatisering og teknologi kan dog ikke stå alene - mennesker og teknologi arbejder hånd i hånd. Menneskelig indsigt kombineret med teknologisk innovation og specialisterfaring kan levere de skalérbare, intelligente og vedvarende løsninger, der kan ruste virksomheder til fremtiden,” slutter Henrik Trangeled Kristensen. 

Om CEO Survey 2023

I PwC’s 26. CEO Survey blev der gennemført interview med 4.410 CEO’er i 105 lande i perioden den 4. oktober -11. november 2022. PwC’s CEO Survey er verdens førende toplederundersøgelse. 703 topledere fra detail- og forbrugsbranchen har deltaget i analysen.

Andre læser også

Vores naturgasforbrug fortsætter med at falde Det danske forbrug af naturgas faldt 3,6 procent sidste år, samtidig med at vi ... Læs mere
EL-leder kalder EU-valg for mistillidserklæring til regeringen Regeringen bør udskrive valg efter ”mistillidserklæring” ved EU-valg, mene... Læs mere
Hver anden ansøger til erhvervsuddannelse har over tre kvarter til skole Knap halvdelen af alle ansøgere til erhvervsuddannelserne har mere end 45 minut... Læs mere
Meta udsætter træning af kunstig intelligens i Europa efter kritik Efter pres fra datasikkerhedsmyndigheder udskyder Meta planer om at anvende brug... Læs mere
Novo-topchef skal forklare sig om høj pris på lægemidler i Senatet Lars Fruergaard Jørgensen har sagt ja til at svare på spørgsmål om prissætn... Læs mere