Der breder sig stigende frustration i præsident Donald Trumps eget parti over hans vedvarende fantasier om at købe Grønland. Det republikanske kongresmedlem Don Bacon går nu offentligt i rette med Trump og kalder præsidentens udmeldinger »pinlige« og »ødelæggende«. Han mener, at USA skal behandle Danmark og Grønland med respekt – ikke true med annektering.
»Ingen ved deres fulde fem tror, at vi kommer til at invadere Grønland eller gøre Canada til den 51. stat. Men det er, hvad han siger, og jeg synes, det er ødelæggende. Det er pinligt,« siger Don Bacon direkte til Berlingske.
Bacon, der er tidligere brigadegeneral i det amerikanske luftvåben, er ikke alene med sin kritik. Bag kulisserne i Washington deler flere republikanske politikere bekymringen over, hvordan Trump behandler USA's tætte NATO-allierede. Bacon selv vurderer, at op imod halvdelen af partiet ser på sagen på samme måde som ham selv, selvom få tør sige det højt.
Frustrationen blev yderligere understreget, da USA's vicepræsident J.D. Vance for nylig besøgte Grønland og opfordrede øen til at skifte Danmarks sikkerhedsgaranti ud med en amerikansk. Det skabte vrede både i Grønland og Danmark, særligt efter Vance antydede, at tidligere danske ofre i Afghanistan ikke automatisk sikrer fremtidigt samarbejde.
Bacon er direkte forarget over tonen fra Trumps administration og siger åbent til Berlingske, at Danmark har ret til at være skuffet:
»Vi kan ikke have en præsident, der siger sådan noget. Det er uacceptabelt, og det er derfor, jeg er vågnet op. Hvis det var mig, der sad i Det Hvide Hus, ville jeg tale med Danmark om sikkerheden i Grønland, og vi ville lave en aftale.«
Han opfordrer samtidig den danske statsminister Mette Frederiksen til at gå hårdere til værks mod Trump-administrationen.
USAs ageren er direkte skadelig vurderer Bacon
Bacon ser USA's nuværende fremfærd som direkte skadelig for alliancen med Danmark og Grønland, især i en tid, hvor USA reelt kunne styrke sin position i Arktis ved at etablere militære baser og udnytte øens enorme reserver af sjældne mineraler.
Grønland råder nemlig over 39 af de 50 mineraler, som USA selv har erklæret som essentielle for sin sikkerhedspolitik.
Men i stedet for en konstruktiv tilgang er USA endt i en diplomatisk krise, fordi Trump insisterer på en aggressiv retorik, der ifølge Bacon er både skadelig og ydmygende.
Flere europæiske diplomater har ligeledes understreget, at Trump har misset en oplagt chance for at styrke samarbejdet med Grønland og dermed positionere USA stærkere over for både Kina og Rusland, der begge har strategiske interesser i Arktis.
USA kommer aldrig til at eje Grønland
I sidste ende, siger Bacon, handler det om, at Trump må indse, at USA aldrig kan eje Grønland, men sagtens kunne få gavn af øget samarbejde – hvis han ville droppe sin aggressive retorik.
Nu hviler blikkene på de republikanske nøglepersoner, der kan få Trump til at ændre kurs. Hvis det sker, kan det måske vende det diplomatiske nederlag til en strategisk gevinst. Indtil da forbliver Trumps fantasier om Grønland blot »pinlige« og »åndssvage«, som Bacon selv siger.