Et enkelt billede delt på kinesiske sociale medier har sendt bølger gennem sikkerhedspolitiske kredse verden over. Det viser et kinesisk H-6N bombefly i luften – med et hidtil uset, enormt luftbåret ballistisk missil monteret under kroppen.
Ifølge militærobservatører kan der være tale om en flybåren version af Kinas berygtede DF-21D anti-skibsmissil, nu muligvis opgraderet med et hypersonisk glidelegeme.
Missil med ekstrem hastighed
Det er netop denne manøvredygtige kapacitet, der får alarmklokkerne til at ringe. Missiler udstyret med hypersoniske glidekroppe affyres som traditionelle ballistiske missiler, men bevæger sig herefter i ekstrem hastighed mod målet – samtidig med, at de kan manøvrere undervejs. Det gør dem vanskelige at opdage og endnu sværere at nedskyde med eksisterende forsvarssystemer.
Den fotograferede maskine er en H-6N, en specialiseret udgave af Kinas H-6 bombefly. Denne model er designet til at kunne medbringe tunge våben, blandt andet i et nedsænket våbenrum, som tillader montering af netop den type storladninger, der her er tale om.
Missilet selv vækker genklang blandt eksperter. Dets størrelse og udformning minder mistænkeligt meget om DF-21D, som vestlige forsvarskilder længe har betragtet som en trussel mod hangarskibsgrupper i Stillehavet.
Men nu, hvor det muligvis kan affyres fra luften, bliver rækkevidden og fleksibiliteten en helt anden. Ifølge Pentagon er netop denne type våbensystemer – luftbårne ballistiske missiler og avancerede manøvredygtige krigshoveder – en central del af Kinas opgraderede afskrækkelsesstrategi.
Et andet bombefly, H-6K, blev for nylig spottet med to mindre missiler under vingerne. Disse minder om den CM-401, der tidligere blev lanceret fra lastbiler eller skibe. Missilerne var monteret i en inaktiv udstillingstilstand, da flyet deltog i Airshow China – men signalværdien var ikke til at tage fejl af. H-6K tilhører den 8. Bombeflydivision under Folkets Befrielseshær og har gentagne gange deltaget i opvisninger, hvor våbenkapacitet vises frem.
Beijing har ikke officielt kommenteret billederne, men forsvareksperter hæfter sig ved missilets næsesektion, som ligner kendte glidelegemer udviklet til høj fart og undvigemanøvrer. Som en analytiker udtalte: “Sådanne våben er særligt svære at stoppe med nuværende missilforsvarssystemer.”
Alt dette sker i en tid, hvor EU og Kina tilnærmer sig diplomatiske relationer, mens Kinas militære signaler i regionen bliver stadig skarpere. Øvelserne tæt på Taiwan og udviklingen af nye langtrækkende våben vidner om en stormagt, der både forhandler og opruster.
Det er endnu uklart, hvornår – og om – disse våben bliver operationelle. Men ét står klart: Kina sender et budskab til resten af verden. Og det går hurtigere end lydens hastighed.
Kina viser muskler i ny video
Budskabet bliver yderligere forstærket af at Kinas’ militær har lagt en video online med hashtag : Taiwanindepence ; Separatist Forces hvor de demonstrerer deres miltære kunnen. Den video kan du se her.