Udland

tor, 22 feb 2024

FN-rapportør peger på voksende desperation i Myanmars junta

Det sydøstasiatiske land har været præget af uro, siden den militære magtovertagelse i februar 2021. Kuppet blev enden på et ti år langt eksperiment med demokrati og førte til store demonstrationer samt en hård kurs mod politiske afvigere. Tom Andrews er FN's særlige rapportør vedrørende menneskerettigheder i landet. (Arkivfoto).
Dita Alangkara/Ritzau Scanpix Det sydøstasiatiske land har været præget af uro, siden den militære magtovertagelse i februar 2021. Kuppet blev enden på et ti år langt eksperiment med demokrati og førte til store demonstrationer samt en hård kurs mod politiske afvigere. Tom Andrews er FN's særlige rapportør vedrørende menneskerettigheder i landet. (Arkivfoto).

Den militære junta i Myanmar er begyndt at sætte hårdere ind, når det kommer til angreb mod civile.

Samtidig udviser juntaen tegn på at være "tiltagende desperat", efter den har indført værnepligt.

Det siger FN's særlige rapportør for landet, Tom Andrews, i en udtalelse, skriver nyhedsbureauet AFP.

Tidligere på måneden oplyste juntaen, at den indfører en lov, der giver militæret ret ti at indkalde alle mænd i alderen 18 til 35 år og kvinder i alderen 28 til 27 år til tjeneste i mindst to år.

- Selv om den har fået slag og er tiltagende desperat, forbliver den militære junta i Myanmar ekstremt farlig, udtaler FN-rapportøren.

- Mens juntaen tvinger unge mænd og kvinder ind i militæret, har det styrket sine angreb mod civile med lagre af kraftige våben.

Juntaen forsøger at nedkæmpe modstandere af militærkuppet i 2021.

Nu - tre år efter juntaen overtog magten - står den over for væbnet modsat.

I oktober sidste år iværksatte en alliance af krigere fra etniske minoritetsgrupper en offensiv i delstaten Shan i det nordlige Myanmar. Det lykkedes dem at erobre territorier og få kontrol med lukrative handelsruter til Kina.

Ifølge Tom Andrews forsøger juntaen med værnepligten at retfærdiggøre og udvide sin tvungne rekruttering til sine styrker.

Gennem de seneste måneder er flere unge mænd angiveligt blevet bortført på gaden eller på andre måder blevet tvunget til at tilslutte sig militæret.

- Unge mennesker er skræmte over risikoen for at blive tvunget til at deltage i juntaens terrorregime. Antallet, der flygter over grænserne for at undslippe værnepligten, kommer til at skyde i vejret, siger Andrews.

Tom Andrews er tidligere Kongresmedlem i USA. som særlig rapportør følger han situationen for menneskerettigheder i Myanmar.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Amerikansk analyse sår tvivl om samfundsgevinsten af fedmemedicin Udgifterne overstiger langt gevinsterne ved at give fedmemedicin til Medicare-pa... Læs mere
Flere huse sættes til salg og det er til rekordhøje priser Boligudbud stiger sammen med udbudspris. Men flere huse til salg tager toppen af... Læs mere
Medier: Regeringen mangler fem milliarder kroner i grøn trepart Minister for grøn trepart Jeppe Bruus (S) vil ikke kommentere de igangværende ... Læs mere
To danske soldaters fremtid i Irak er uafklaret efter afsluttet mission Inden september næste år afsluttes amerikanskledet mission i Irak, hvor to dan... Læs mere
Minister vil med nyt forbud beskytte Limfjordens hummere Fiskeri efter hummere skal være mere skånsomt, mener minister, der foreslår n... Læs mere