Udland

tor, 22 feb 2024

FN-rapportør peger på voksende desperation i Myanmars junta

Det sydøstasiatiske land har været præget af uro, siden den militære magtovertagelse i februar 2021. Kuppet blev enden på et ti år langt eksperiment med demokrati og førte til store demonstrationer samt en hård kurs mod politiske afvigere. Tom Andrews er FN's særlige rapportør vedrørende menneskerettigheder i landet. (Arkivfoto).
Dita Alangkara/Ritzau Scanpix Det sydøstasiatiske land har været præget af uro, siden den militære magtovertagelse i februar 2021. Kuppet blev enden på et ti år langt eksperiment med demokrati og førte til store demonstrationer samt en hård kurs mod politiske afvigere. Tom Andrews er FN's særlige rapportør vedrørende menneskerettigheder i landet. (Arkivfoto).

Den militære junta i Myanmar er begyndt at sætte hårdere ind, når det kommer til angreb mod civile.

Samtidig udviser juntaen tegn på at være "tiltagende desperat", efter den har indført værnepligt.

Det siger FN's særlige rapportør for landet, Tom Andrews, i en udtalelse, skriver nyhedsbureauet AFP.

Tidligere på måneden oplyste juntaen, at den indfører en lov, der giver militæret ret ti at indkalde alle mænd i alderen 18 til 35 år og kvinder i alderen 28 til 27 år til tjeneste i mindst to år.

- Selv om den har fået slag og er tiltagende desperat, forbliver den militære junta i Myanmar ekstremt farlig, udtaler FN-rapportøren.

- Mens juntaen tvinger unge mænd og kvinder ind i militæret, har det styrket sine angreb mod civile med lagre af kraftige våben.

Juntaen forsøger at nedkæmpe modstandere af militærkuppet i 2021.

Nu - tre år efter juntaen overtog magten - står den over for væbnet modsat.

I oktober sidste år iværksatte en alliance af krigere fra etniske minoritetsgrupper en offensiv i delstaten Shan i det nordlige Myanmar. Det lykkedes dem at erobre territorier og få kontrol med lukrative handelsruter til Kina.

Ifølge Tom Andrews forsøger juntaen med værnepligten at retfærdiggøre og udvide sin tvungne rekruttering til sine styrker.

Gennem de seneste måneder er flere unge mænd angiveligt blevet bortført på gaden eller på andre måder blevet tvunget til at tilslutte sig militæret.

- Unge mennesker er skræmte over risikoen for at blive tvunget til at deltage i juntaens terrorregime. Antallet, der flygter over grænserne for at undslippe værnepligten, kommer til at skyde i vejret, siger Andrews.

Tom Andrews er tidligere Kongresmedlem i USA. som særlig rapportør følger han situationen for menneskerettigheder i Myanmar.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Den japanske yen er på laveste niveau i 33 år En svag japansk økonomi betyder, at den japanske yen har mistet en tredjedel af... Læs mere
Nedskrivninger på dansk brevforretning giver minus i PostNord PostNord opnåede et driftsresultat på minus 463 millioner svenske kroner i and... Læs mere
Aktiesparekontoen er mere populær end nogensinde Rekordmange har i år oprettet en aktiesparekonto. Det samlede antal er på vej ... Læs mere
Netflix trækker otte millioner nye kunder ind i butikken Kvartalsregnskab fortæller, at Netflix nu har i alt 277,7 millioner abonnenter.... Læs mere
Rockwool opjusterer forventninger efter godt kvartal Rockwool oplever vækst og godt salg på flere markeder, herunder i Nordamerika ... Læs mere