Udland

man, 18 mar 2024

Joe Biden diskuterer Gaza-nødhjælp med Israels Netanyahu

Præsident Joe Biden ses her sammen med Benjamin Netanyahu under et besøg i Israel 18. oktober sidste år.
Evelyn Hockstein/Reuters Præsident Joe Biden ses her sammen med Benjamin Netanyahu under et besøg i Israel 18. oktober sidste år.

USA's præsident, Joe Biden, har mandag diskuteret situationen i Gaza med den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu.

Det skriver det israelske medie Haaretz og nyhedsbureauet AFP.

Inden samtalen var der forlydender om, at de to regeringsledere skulle tale sammen over en telefonforbindelse klokken 15.30 dansk tid.

Det Hvide Hus bekræfter efterfølgende i en udtalelse, at samtalen har fundet sted, skriver AFP.

- Præsident Biden talte med Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, for at drøfte den seneste udvikling i Israel og Gaza, herunder situationen i Rafah og bestræbelserne for at øge nødhjælpen til Gaza, lyder det.

Samtalen fandt sted på et tidspunkt, hvor det ventes, at Israel vil iværksætte en offensiv mod byen Rafah, der ligger ved Gazas grænse til Egypten.

Foreløbig har offensiven ladet vente på sig, men søndag gentog Netanyahu, at Israel har planer om at angribe byen.

Desuden lovede den israelske premierminister, at de civile i byen får mulighed for at blive evakueret, inden israelske styrker slår til.

Nogenlunde samtidig med samtalen mellem Biden og Netanyahu har FN's organ for overvågning af sult, Integrated Food Security Phase Classification (IPC), offentliggjort en rapport om risikoen for hungersnød i Gaza.

Her lyder det, at mere end halvdelen af Gazas befolkning står over for en egentlig sultkatastrofe, da de er løbet tør for mad.

USA's præsident har den seneste tid skærpet tonen over for Netanyahu og har advaret om, at Israel med sin fremfærd i Gaza risikerer at miste opbakning fra det internationale samfund.

Biden har i den forbindelse henvist til de høje dødstal i Gazastriben. Ifølge de Hamas-kontrollerede myndigheder i området har krigen siden 7. oktober sidste år kostet flere end 31.000 mennesker livet.

På grund af akut mangel på mad i Gaza gav Biden tidligere i marts ordre om, at USA's militær skal etablere en midlertidig havn i Gaza, hvorfra der skal distribueres nødhjælp til befolkningen.

I en tale torsdag i sidste uge opfordrede flertalslederen i Senatet, demokraten Chuck Schumer, til at der udskrives valg i Israel.

Schumer er den højest rangerende amerikanske politiker med jødisk baggrund i USA. Han sagde i talen, at Netanyahu er en hindring for fred.

Det er uvist, om Biden og Netanyahu har diskuteret Netanyahus fremtid som Israels regeringsleder under telefonsamtalen mandag.

Krigen i Gaza blev iværksat, efter at Hamas angreb Israel 7. oktober og dræbte cirka 1200 mennesker. Desuden blev 240 personer taget som gidsler.

Cirka halvdelen af gidslerne er endnu ikke blevet løsladt. Det er uvist, hvor mange overlevende der er tilbage.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Løkke appellerer til Folketinget: Trepartsaftale er delikat Udenrigsminister mener, at trepartsaftale kan falde, hvis partier i Folketinget ... Læs mere
Fødevareminister: Det koster 1000 arbejdspladser i landbruget Der skal rammes en balance, så der skabes nye job, hvor job i landbruget forsvi... Læs mere
Valgnævn afviser Lars Boje Mathiesens ønsker til partinavn Lars Boje Mathiesens nye parti kommer ikke til at hedde hverken Danmarks Bedste ... Læs mere
Eksperter foreslår ny reform trods rekordhøj beskæftigelse Der har aldrig været flere i job i Danmark, og ekspertgruppe lægger op til den... Læs mere