Udland

ons, 17 apr 2024

Mangeårig konservativ dominans er på prøve ved kroatisk valg

Premierminister Andrej Plenkovics konservative parti, HDZ, håber på at kunne ride videre på en mangeårig bølge af succes, hvor partiet både har ført landet gennem et enormt turismeboom samt overgangen til euro.
Omar Havana/Ritzau Scanpix Premierminister Andrej Plenkovics konservative parti, HDZ, håber på at kunne ride videre på en mangeårig bølge af succes, hvor partiet både har ført landet gennem et enormt turismeboom samt overgangen til euro.

Onsdag åbner stemmeboksene i Kroatien klokken syv, når landet går til valg.

Her skal den siddende premierminister Andrej Plenkovics popularitet testes i kølvandet på beskyldninger om korruption og nepotisme.

Hans konservative parti, HDZ, håber på at kunne ride videre på en mangeårig bølge af succes, hvor partiet både har ført landet gennem et enormt turismeboom samt overgangen til euroen.

Men mange lader til at være blevet trætte af partiet, som har domineret landet siden Jugoslaviens opløsning i 1991.

Ifølge politiske analytikere har opslidende skandaler, herunder Plenkovics udpegning af en statsanklager med påståede forbindelser til lyssky personer mistænkt for korruption, bidraget til det. Plenkovic nægter dog at have gjort noget forkert.

33-årige Sasa Zarkovic har eksempelvis tænkt sig at stemme på nogen, som ifølge hende vil bekæmpe korruption.

- Jeg vil stemme på SDP (Kroatiens socialdemokratiske parti, red.) på grund af deres kamp mod korruption, der vil gøre det lettere for unge mennesker samt stoppe udvandring fra Kroatien og for ældre hæve pension og løn, siger Sasa Zarkovic.

Mere end 3,7 millioner vælgere kan stemme på mere end 2000 kandidater.

Ifølge meningsmålinger udført af analyseinstituttet Ipsos har HDZ udsigt til 60 af parlamentets i alt 151 pladser. Det er mere end noget andet parti, men ikke nok til at sikre sig flertal.

Derfor forventes det, at koalitionsforhandlinger starter i kølvandet på valget.

Plenkovics hovedudfordrer forventes at være den siddende præsident, Zoran Milanovic. Han har lovet at træde tilbage for at blive premierminister, hvis hans socialdemokratiske parti SDP ender med regeringsmagten i samarbejde med andre, mindre partier.

Kilde: /ritzau/Reuters

Andre læser også

Frederiksen satser på snarlig aflivning af rygter om EU-job Mette Frederiksen (S) mødes mandag med EU-regeringschefer. Hun håber på hurti... Læs mere
Bødskov vil undgå containerkirkegårde i havet med skærpede krav Før jul tabte et Mærsk-skib 46 containere i Nordsøen. Nu vil erhvervsminister... Læs mere
Fem milliarder skattekroner er på vej tilbage til boligejere I alt 11,3 milliarder kroner skal retur til boligejere, der har betalt for meget... Læs mere