Udland

fre, 23 feb 2024

Mette F. deltager i ceremoni i Ukraine forud for krigens toårsdag

Statsminister Mette Frederiksen (S) er fredag i Ukraine.
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Statsminister Mette Frederiksen (S) er fredag i Ukraine.

Statsminister Mette Frederiksen (S) besøger fredag Ukraine, viser billeder fra landet.

Det sker forud for toårsdagen for Ruslands invasion af Ukraine, som er lørdag.

Statsministeriet bekræfter også besøget i en pressemeddelelse.

Billeder viser, at Mette Frederiksen mødes med den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj. De to deltager i en mindeceremoni i byen Lviv, der ligger i det vestlige Ukraine.

Besøget kommer, efter at regeringen torsdag præsenterede en aftale om et sikkerhedstilsagn med løfte om, at den militære støtte til Ukraine fortsætter i en tiårig periode.

Den aftale blev præsenteret ved et pressemøde på Marienborg, og Statsministeriet oplyser, at Mette Frederiksen under sit besøg blandt andet underskriver aftalen sammen med Zelenskyj.

Dertil skal de to drøfte "den fortsatte militære og civile støtte" samt Zelenskyjs plan for en fremtidig fred, skriver Statsministeriet i pressemeddelelsen.

Her blev der også præsenteret en donationspakke til en værdi af 1,7 milliarder kroner.

Den indeholder radarer, kommunikationsudstyr og droneudstyr fra danske virksomheder. Dertil 15.000 artillerigranater, som doneres i et samarbejde med Tjekkiet.

Volodymyr Zelenskyj har takket for donationen. På det sociale medie X skrev han torsdag, at ammunition og droner er "topprioriteter" på slagmarken.

- Jeg er taknemmelig for Danmarks stærke lederskab og urokkelige støtte til Ukraine i vores kamp for vores delte værdier, principper og frihed, skrev Zelenskyj videre.

Der bliver dog næppe tale om et flere dage langt besøg i Ukraine for den danske statsminister, da statsministeren lørdag skal deltage i en fredsgudstjeneste for Ukraine i Ribe Domkirke.

Toårsdagen for krigen markeres flere steder i Danmark.

I København vil der være demonstration foran den russiske ambassade på Østerbro

Her vil der være taler fra blandt andre forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og justitsminister Peter Hummelgaard (S) samt flere partiledere og Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp (S).

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Biden: USA vil forebygge en optrapning af konflikten i Mellemøsten Iraks premierminister siger i Washington, at hans land ønsker at udbygge relati... Læs mere
Våbenansvarlig på Baldwin-film får 18 måneders fængsel Hannah Gutierrez-Reed var våbenansvarlig under produktionen af "Rust", hvor en ... Læs mere
Israel ser flere mulige reaktioner på iransk angreb Medie: Israel søger efter en reaktion, som er smertelig for Iran, men som ikke ... Læs mere
Aktieinvestorer tror på at situationen i Mellemøsten ikke eskalerer Investorer mener ikke, at situationen i Mellemøsten eskalerer yderligere, siger... Læs mere
Høns og gæs må igen sættes fri efter risiko for fugleinfluenza Fødevarestyrelsen ophæver krav om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal væ... Læs mere