Udland

tir, 09 apr 2024

Tyrkiet bremser eksport til Israel som svar på krigen i Gaza

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har fået kritik for fortsat at tillade handel med Israel. (Arkivfoto).
Umit Bektas/Reuters Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har fået kritik for fortsat at tillade handel med Israel. (Arkivfoto).

Tyrkiet har tirsdag taget et nyt redskab i brug for at udtrykke landets utilfredsheds med Israels krig i Gaza.

En lang række eksportvarer, der normalt sælges til Israel, bliver underlagt restriktioner. Det oplyser Tyrkiets handelsministerium i en udtalelse.

Restriktionerne er trådt i kraft tirsdag. De gælder, indtil en eventuel våbenhvile i Gaza træder i kraft.

De rammer eksport af 54 varekategorier - herunder jern, marmor, cement, gødning, flybrændstof og aluminium.

- Denne beslutning gælder, indtil Israel, på baggrund af sine forpligtelser under international lov, straks erklærer våbenhvile i Gaza og tillader en uhindret strøm af tilstrækkelig humanitær hjælp til Gazastriben, skriver handelsministeriet.

Det er uklart, om Tyrkiet helt forbyder salg af de 54 varegrupper til Israel, eller om restriktionerne udformer sig på en mere indirekte måde.

Som modsvar vil Israel indføre restriktioner på varer, der kommer fra Tyrkiet, fortæller den israelske udenrigsminister, Israel Katz.

Tyrkiet har længe kritiseret Israels fremfærd i Gaza, men har indtil videre opretholdt sine handelsforbindelser til landet.

Den fortsatte samhandel har affødt kritik i Tyrkiet rettet mod præsident Recep Tayyip Erdogan og hans regering.

Så sent som lørdag gik demonstranter på gaden i storbyen Istanbul med krav om et stop for handlen med Israel.

Ifølge Israels udenrigsminister ofrer Erdogan med sine handelsrestriktioner "det tyrkiske folks økonomiske interesser for at støtte Hamas".

Tiltaget kommer, efter at Israel har afvist en forespørgsel fra Tyrkiet om at deltage i nedkastning af nødhjælp til Gaza fra luften.

Kort efter at Israel iværksatte krigen mod Hamas-bevægelsen i Gaza, trak Tyrkiet sin ambassadør hjem fra Israel, ligesom Israel hjemkaldte sin ambassadør fra Tyrkiet.

Tyrkiet har sendt flere tusinde ton nødhjælp til Gaza og har bidraget med dokumenter, der skal understøtte en sag rejst mod Israel af Sydafrika ved Den Internationale Domstol (ICJ) i Haag.

Her anklager Sydafrika Israel for at begå folkedrab i Gaza.

Kilde: /ritzau/Reuters

Andre læser også

Landbruget ser mulighed for at kunne undgå afgift Landbrug & Fødevarer er glade for aftale om CO2-afgift, mens miljøorganisation... Læs mere
Løkke appellerer til Folketinget: Trepartsaftale er delikat Udenrigsminister mener, at trepartsaftale kan falde, hvis partier i Folketinget ... Læs mere
Fødevareminister: Det koster 1000 arbejdspladser i landbruget Der skal rammes en balance, så der skabes nye job, hvor job i landbruget forsvi... Læs mere
Valgnævn afviser Lars Boje Mathiesens ønsker til partinavn Lars Boje Mathiesens nye parti kommer ikke til at hedde hverken Danmarks Bedste ... Læs mere
Eksperter foreslår ny reform trods rekordhøj beskæftigelse Der har aldrig været flere i job i Danmark, og ekspertgruppe lægger op til den... Læs mere