Udland

fre, 16 feb 2024

Tyskland siger at to procent-målsætning i Nato er nok

- Det er allerede en udfordring at skulle leve op til Nato's krav om to procent, siger den liberale tyske finansminister, Christian Lindner. (Arkivfoto).
Fabian Sommer/Ritzau Scanpix - Det er allerede en udfordring at skulle leve op til Nato's krav om to procent, siger den liberale tyske finansminister, Christian Lindner. (Arkivfoto).

Tysklands finansminister siger, at Natos målsætning om at bruge to procent af bruttonationalproduktet på forsvar er tilstrækkeligt og ikke skal øges.

- Det er allerede en udfordring at skulle leve op til de to procent, siger den tyske finansminister, Christian Lindner og tilføjer:

- Vi bruger ikke blot mindre på forsvar end USA, vi er også mindre effektive, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Lindner siger, at et transatlantisk samarbejde vil fortsætte, uanset hvem der sidder i Det Hvide Hus.

Det er et udtalt mål for alliancens medlemslande at bruge 2,0 procent af BNP på forsvar, men få lande har indtil nu haft svært ved at leve op til det.

Ifølge Nato's egne tal har 11 af de 31 medlemslande gjort forberedelser til at betale to procent i 2023. Det gælder Polen, Grækenland, Estland, Litauen, Finland, Rumænien, Ungarn, Letland, Storbritannien, Slovakiet og så USA.

EU-præsident Charles Michel, har også reageret stærkt på Trumps udspil.

- Skødesløse udspil om Nato's sikkerhed og artikel 5 tjener kun Putins interesser, har Michel sagt.

Han har understreget, at europæiske lande må tænke på sikkerhed og forsvar - også uden USA. Dette har Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, også sagt tidligere.

- Udtalelserne fra Trump understreger behovet for, at EU udvikler dets egne strategiske autonomi, investerer i sit forsvar og holder alliancen stærk, skriver Michel på X.

Kilde: /ritzau/AFP

Andre læser også

Frederiksen satser på snarlig aflivning af rygter om EU-job Mette Frederiksen (S) mødes mandag med EU-regeringschefer. Hun håber på hurti... Læs mere
Bødskov vil undgå containerkirkegårde i havet med skærpede krav Før jul tabte et Mærsk-skib 46 containere i Nordsøen. Nu vil erhvervsminister... Læs mere
Fem milliarder skattekroner er på vej tilbage til boligejere I alt 11,3 milliarder kroner skal retur til boligejere, der har betalt for meget... Læs mere